Varna
22°
ясно небе
Влажност: 53%
Вятър: 6m/s ESE
Художникът Микеле Гарофало: За мен България е един огромен контраст
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

mikele-garofalo-11

В алтернативното градско пространство ХАЛЕ 3 беше представена изложбата “How I learnt to stop worrying and love Bulgaria” (Как се научих да спра да се притеснявам и да обичам България). Серията от тематични рисунки и комикси са част от личния проект на Микеле Гарофало – ЕДС доброволец в Сдружение ЗА ТЕБ.

С огромна доза хумор Микеле представи най-смешните, странни и невероятни събития от живота си във Варна и пътуванията си из страната. Обичаи, местни особености, срещи с хора и зверове, са само част от темите на рисунките и комиксите.

По време на откриването на изложбата Lelde Saleniece – още една доброволка в сдружението, представи личния си блог с интервюта на бивши и настоящи доброволци, стажанати и студенти от програма Еразъм + във Варна. И двата проекта разкриват мотивацията на младите хора от чужбина да посетят България, за да учат, доброволстват или да придобият професионален стаж, както и впечатленията от живота си у нас.

Изложбата е заключително събитие на проекта за Европейска Доброволческа Служба “Доброволческа вълна”. Проектът се финансира от Европейската Комисия по програма Еразъм + , администриранa в българия от Център за Развитие на Човешките ресусрси. Това е 8-ят проект за ЕДС, осъществен от Сдружение ЗА ТЕБ и включва 13 младежи, изпратени от партньорски организации от Италия, Испания, Литва, Латвия, Франция, Полша и Гърция. Всички участници полагат добрволен труд в организации от Варна, между които Икономически Университет – Варна, Сдружение ИДЕА и Фондация Ес-О-Ес семейства в риск. Като се подкрепя изпълнението на социални, културни и образователни дейности за местната общност.

Чрез този проект доброволците придобиват много нови знания и умения и се стимулира тяхното лично и професионално развитие. У тях се формира чувство за антидискриминация, толерантност и разбиране на другите, стимулираме ги да се замислят за европейското общество и неговите ценности, за своята роля като отговорни и активни граждани на настояща и бъдеща Европа. Организациите и хората, с които доброволците работят, повишават уменията си за взаимодействие с хора от различен произход, представители на различни култури, подобряват уменията си за комуникация на чужди езици, стават по-толерантни и преодоляват предразсъдъците.

Благодарение на “Доброволческа вълна” се увеличи броят на доброволците във Варна и Сдружение ЗА ТЕБ промотира доброволчеството на територията на града. По време на проекта хората и организациите, поне на местно ниво, се запознаха с възможностите на международната младежка активност и ролята на програма Еразъм+ в нея, което в дългосрочен план отваря нови перспективи за сътрудничество и инициативи в областта и привлича нови участници в програмата.

С проекта Сдружение ЗА ТЕБ допринесе и за развитието на толерантността и разбирането на различията, както и позитивната осведоменост за другите култури на обществото като цяло и подбуди младите варненци (пък и не само) да се замислят за своята роля в Европа сега и утре, популяризира принципите на Европейската политика.

Какво казва самият Микеле за България

mikele-garofalo-10– Здравей, Микеле! За първи път ли си в България?
– Да! Дойдох преди една година като доброволец в проект на Сдружение „За теб” и това промени живота ми.

– Бил ли си и в други градове или само във Варна?
– Посетих доста места. Обиколих цялото Черноморие. Бях също и в София, Бургас, Шумен, Каварна, Созопол. И още много места.

– А ти откъде идваш?
– Аз съм от Италия, град Матера. В това има нещо интересно. Разбрах, че Варна ще бъде Европейска младежка столица пред 2017-а, а моят град е избран заедно с Пловдив да бъде Европейска столица на Културата през 2019-та.

– Как човек решава да стане доброволец, това призвание ли е или авантюра?
– Реших да си взема почивка, да отида на непознато място, да срещна друга култура в страна, която не познавам. Въобще не предполагах какво ме очаква.

– Какво трябваше да правиш като доброволец?
– Изпълнявах различни задачи от работата в сдружението. Провеждах интервюта, помагах на търсещите работа и в желанието им за развитие.

– Отдавна ли рисуваш?
– Истината е там, че никога преди не съм знаел, че мога да рисувам. Открих този талант тук в България. Страната ме провокира. Това, което преживях тук ме накара да се обърна към себе си и да спра да се притеснявам. Да бъда открит, да бъда отворен за света. Изпитах откриването на този талант като експлозия на възприятията.

– И сега какво мислиш за България?
– За мен България е контраст. Огромен контраст. Сблъсках се с всичко тук. Тук можеш да се извисиш до небесата и в следващия момент да си в най-дълбоката пропаст. Това се усеща дори във въздуха. И знаете ли, това за мен е вдъхновяващо и надмина всичките ми очаквания.

А ето и част от изложбата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *