Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
“Ромео и Жулиета” на Московския балет идва и във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Ромео и Жулиета

Драматичният спектакъл „Ромео и Жулиета”, разказващ най-известната любовна история на всички времена, ще бъде представен на българска сцена от известната руска трупа „Московският сити балет”. Ценителите на балетното изкуство у нас, ще могат да видят уникалния спектакъл на 24-ти ноември в София в зала 1 на НДК, на 26-ти ноември във Варна в Двореца на културата и спорта и на 27-ми ноември в Бургас в Държавната Опера. Билетите варират от 30 до 90 лв.

Премиерата на балета, поставен за пръв път от Леонид Лавровски, с Галина Уланова в ролята на Жулиета, се е състояла в Санкт Петербург на 11 януари 1940 година на сцената на Маринския театър. Музиката е на Сергей Прокофиев, която по художествената си стойност и силата на емоционално въздействие не отстъпва на Шекспировата трагедия.

„Московският сити балет” ще представи постановката за първи път в България. Над петдесет балетисти ще разказват, чрез завладяващ танц и музика,  за фаталната обреченост на любовта и невъзможността тя да се реализира в света на враждуващите фамилии. Автор на хореографията и постановката е Виктор Смирнов-Голованов, бивш солист на Болшой балет и създател на Московския сити балет.

В главните роли ще се превъплътят някои от известните руски балетни артисти – Талгат Коджабаев, Лилия  Орекхова, Андрей Журавлев, Анна Иванова и Юлия Журавлева. Действието се развива в тринадесет сцени, под съпровода на музиката на един от най-великите композитори на 20 век Сергей Прокофиев.

Ромео и Жулиета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *