• Варна
  -1°
  ниска облачност
  Влажност: 77%
  Вятър: 8m/s N
  Падат визите за Канада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b0

  Канадският премиер Джъстин Трюдо увери Министър-председателят Бойко Борисов, че от 1 май 2017 г. до Канада без визи ще могат да пътуват български граждани. Борисов обсъдил с канадския си колега въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, продължил близо час, съобщиха от правителствената информационна служба.

  Разговорът бил поискан от канадския премиер. На него присъствал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

  Трюдо е запознал българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани.

  Той е поел ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса.

  Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани.

  Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

  Джъстин Трюдо посочва, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни.

  Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

  Борисов и Трюдо са договорили размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

  България и Румъния предупредиха през месец май, че няма да ратифицират споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия, ако българските и румънските граждани не започнат да пътуват без визи до страната, както това правят останалите европейски граждани.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *