Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Онлайн пазаруването – с пръстови отпечатъци и лицево разпознаване
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

Нова разплащателна технология, която използва биометрични данни, като пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, за да докаже самоличността на потребителя и опрости процеса на онлайн пазаруването, наречена Identity Check Mobile въвежда Mastercard в Европа. След успешния тестови период в САЩ и Канада, сега новата технология се въвежда на пазарите на 12 държави в Европа – Дания, Чехия, Австрия, Белгия, Германия, Унгария, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания и Финландия с тенденция да се разпространи поетапно на глобално ниво през 2017 г.

Обикновено съществуващите методи с въвеждане и запаметяване на пароли за доказване на самоличността отдръпват купувачите от интернет страниците на търговците. Този процес може да отнеме време и евентуално да откаже потребителя от покупката, ако той не въведе правилно паролата си. Разплащателната технология Mastercard Identity Check Mobile намалява времето за идентификация при онлайн покупки, като в същото време повишава сигурността на картодържателите. Вместо да запаметяват пароли, потребителите ще имат възможност да докажат самоличността си чрез пръстови отпечатъци и лицево разпознаване чрез „селфи” снимка от мобилното им устройство.

„Нашата цел е да улесним максимално онлайн разплащането, без да правим никакъв компромис със сигурността и безопасността на този процес,” каза Аджай Бала, президент “Бизнес решения за сигурност” в Mastercard. „Това е значителен напредък в еволюцията на разплащателните технологии. Индивидуалното пазаруване претърпя революция благодарение на преимуществата на безконтактните карти, мобилните разплащания и преносимите устройства, а сега ние предлагаме технологията за онлайн пазаруване Identity Check Mobile в Европа, а скоро и по цял свят.”

Новата технология се въвежда след тестове и проучвания, които показват, че потребителите в Европа предпочитат биометричните плащания пред съществуващите методи, разчитащи на запаметяване на пароли. Технологията Mastercard Identity Check Mobile е израз на мисията на компанията непрекъснато да подобрява сигурността на онлайн плащанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *