Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Еволюцията на Рибарското мостче в снимки
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

ribarski-most-2

Както вчера съобщихме, на мястото на старото рибарско мостче в края на Северния плаж ще бъде изграден внушителен естакаден мостик, който ще се простира на 169 метра навътре в морето, а в края му ще има кръгъл изкуствен остров с диаметър 34 метра. Проучванията на дъното започнаха още през април. Днес кметът Иван Портних публикува и визуализациите на мащабния проект, който стартира догодина.

Да отворим Варна към морето! Водени от тази амбиция, работим усилено за изграждане и модернизиране на крайбрежната инфраструктура. Отворихме част от зоната край Морска гара и я превърнахме в привлекателно място за варненци и гостите на града. След преместване на пристанищните мощности, тази зона ще бъде разширена и обновена и ще се превърне във визитната картичка на морската столица. На финалната права сме с проекта за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината. Напредваме и с още един проект – изграждане на нов мостик на рибарския плаж! Старото съоръжение бе срутено през 2003 г. Сключихме договор с БАН и в момента проектът е почти готов – конструктивната част е завършена, работи се по архитектурния облик на мостика. Предвижда се мостикът да влезе повече от 150 м в морето. Съоръжението ще има брегозащитна функция и атракционна част. Започваме строителството в началото на следващата година, съобщи Портних на официалната си страница във Фейсбук.

ribarski-most-1 ribarski-most-3

Така изглежда Рибарското мостче през 30-те години на миналия век. (Снимка от личен архив, публикувана във Фейсбук групата Стара Варна)

 

1 коментар

  1. немирович-мостенко

    Архитект Митев, проектът Ви е демодиран, скучен и напомня на ентусиазма на арх. Христов от 1958 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *