• Варна
  -0°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 7m/s N
  САЩ с официални обвинения към Русия за хакерски атаки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d1%85%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8

  САЩ официално обвиниха Русия в кибератаки, целящи „намеса в президентските избори“ на 8 ноември, съобщи Би Би Си.

  Става въпрос за неотдавнашните прониквания в електронни пощи на американски физически лица и институции, включително политически организации. Изтеклите данни разкриха дискусии, водени в Демократическата партия, което доведе до серия оставки, а някои щати съобщиха за пробни атаки върху системи, свързани с изборите. Засега обаче последните не могат да бъдат свързани директно с руското правителство.

  Министерството на вътрешната сигурност заяви, че разбиването на имейли „отговаря на методите и мотивациите на направлявани от Русия действия“.

  В съвместно изявление на дирекцията на националното разузнаване и министерството на вътрешната сигурност на САЩ се казва, че почти сигурно „най-високопоставени официални представители в Кремъл“ са замесени в успешните атаки.

  САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от АФП.

  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като „безсмислици“ обвиненията на САЩ, че Русия е отговорна за кибератаките срещу Демократическата партия, съобщи Интерфакс.

  „Това пак са някакви безсмислици. Нашият сайт е подложен на десетки хиляди хакерски атаки всеки ден. Много от тези атаки идват от територията на САЩ. Ние не обвиняваме всеки път Белия дом или Лангли“ (щабквартирата на ЦРУ), заяви говорителят на руското правителство.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *