• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 6m/s NNW
  Искат ЕС да забрани пускането на нови коли на бензин и дизел
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Econews
  Снимка: Econews

   

  Горната камара на германския парламент (Бундесрат) предлага от 2030 година да не се пускат в експлоатация нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели, съобщава германското седмично списание “Шпигел”, цитирано от ТАСС.

  В проектозакона се призовава Европейската комисия да преразгледа съществуващата практика на облагане с данъци и събиране на такси в автотранспорта, за да се стимулира преходът към по-екологично чист транспорт. Според Бундесрата това трябва да стане по такъв начин, че не по-късно от 2030-а година в целия Европейски съюз в експлоатация да се пускат само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни газове, предаде БТА.

  Намаляването на отделяните вредни газове от традиционните автомобили е една от решаващите стъпки за изпълнение на Парижкото споразумението за климата. До 2050 година Германия трябва да намали изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид с 95 процента.

  Преходът към електромобили в Германия обаче става бавно. Както отбелязва “Шпигел” даже субсидиите за покупката на такива автомобили не дават резултат. Според експерти ситуацията е такава не само защото шофьорите предпочитат изпитаните с десетилетия традиционни автомобили, а и защото няма достатъчно развита инфраструктура за масово използване на електромобили.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *