Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Търсят място за музей на последната “Слава”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

подводница

 

Морската общност и община Варна продължават да търсят варианти за превръщането на последната и вече пенсионирана подводница „Слава” в музей на подводното дело на бойния ни флот. Цялата да бъде на сух док или на вода и къде да я разположим, беше тема на срещата ни в края на седмицата в Българската морска камара във Варна, обясни пред „Труд“ зам.-кметът Коста Базитов. Според него предстоят още консултации, както и публично обсъждане на въпроса, с който емоционално са свързани както подводничари , така и неправителствени организации, и граждани във Варна.

Едно от последните предложения е „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военно-историческа атракция. Друг вариант е за разполагането й е в южната част на канала море-езеро.

Преди имаше предложение за излагане на ценния експонат на кея в отворената за посетители зона на пристанище Варна, но там нямало необходимата и достатъчна издръжливост. 76-метровата подводница не може да се побере и на мястото край Военно-морския музей в града

На следваща среща на 15 ноември ще бъдат предоставени на община Варна, която е собственик на „Слава,” приблизителните финансови разчети за превръщането й в музей. При първите обсъждания в ресорната комисия на предишния ОбС беше посочено, че трябват 300 000 лв. за изваждане на подводницата и минимум 2 млн. лв. за превръщането й в музей. „Слава” беше пенсионирана на 1 ноември 2011 г. с тъжен военен ритуал.

3 коментара

 1. емил атанасов

  навсякъде по света подобни експонати са разположени така че да привличат по голям брой посетители примери много в сащ например с помоща на гугъл мапс всеки може да види че подводници като музейни експонати са на вода привързани за кей -не са извадени на сушата в някой парк в сан франциско подводницата енакей срещу музея на механиката заедно с други исторически кораби в ню йорк е на кей на брега на манхатън – морско въздушен и космически музей заедно със самолетовносач и др кораби в сан диего също има подводница музеи на кей до самолетоносач и др кораби така че това енай евтин и бърз и удобен начин за разполагане на подводница като музей -американците са практични хоравсе пак -във варна най добре би било тя да бъде закотвена на кей който е максимално близо до военно морския музей примерно на тези кейове на които сега пристават корабите от тол шипс срещу тръбите за южен поток и ако това пространство бъде озеленено и се поставят и други експонати свързани своенното игражданско корабоплаване ще се получи едно добро продължение на морската градина – но вникакъв случай няма да еподходящо да ев канала или край аспарухово -никой няма да я посещава —

 2. Fox81

  Свидетели сме на разпада на БА. Всички знаем, че който не храни своя армия, храни чужда. Да ни е честита демокрацията!

  • гаро

   Емо, да си чувал нещо за точки и запетайки в българската реч?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *