• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s N
  Къде живеят най-здравите хора ?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  rejkjavik

  Топ 5 на най-здравите нации в света се оглавява от Исландия, сочат данните от изследване, базирано на различни критерии, като доходи на глава от населението, образование, плодовитост на жените, социално-демографски индекс и други. В класацията следват още Сингапур, Андора, Швеция и Великобритания, съобщава Business Insider. При проучването са взети предвид и рискът от заболявания, травми и рискови фактори, като са използвани данни от 1990 до 2015 г. Данните сочат още, че именно петте най-здрави страни са и тези с най-добри хранителни навици на населението. Диетите на местните включват храни, богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и други важни хранителни вещества. Вижте защо населението на всяка от посочените пет страни е толкова здраво:

  5. Великобритания
  Експертите смятат, че Обединеното кралство намира място в класацията заради промяната в храненето на населението му, благодарение на превърналите се в мода здравословни хранителни тенденции. Днес британците консумират повече местни сезонни продукти, на масата им все по-често намират място зеленчуци като сладки картофи, пащърнак и брюкселско зеле

  4. Андора
  Диетолозите подчертават, че една от основните причини малката държава от Югозападна Европа да заема четвъртото място в класнацията на най-здравите страни е консумацията на вино. Народът на Андора е на второ място в света по консумация на червено вино, сочат данните. Напитката съдържа важни вещества, като антиоксиданта ресвератол, който се бори със сърдечносъдовите заболявания и високия холестерол.

  3. Швеция
  На масата на шведите често се сервират висококачествени млечни продукти, един от които е специфичният за района filmjölk. Той прилича на българското кисело мляко и съдържа различни полезни бактерии.

  2. Сингапур
  Сингапурците дължат доброто си здраве най-вече на билките и подправките, които се използват в местната кухня. Сред тях са джинджифилът и куркумата. Те имат противовъзпалително действие, успокояват стомаха и засилват обмяната на веществата.

  1. Исландия
  Освен че консумират големи количества риба, исландците дължат доброто си здраве и на политиката на местните власти, чрез която се налага изключително стриктен контрол на храните. Сьомгата и херингата са най-често консумираните риби в страната, като това са двете риби с най-голямо съдържание на Омега – 3 мастни кисели.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *