Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
България е на първо място по ръст на нощувките в ЕС
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: bghoteli.eu
Снимка: bghoteli.eu

 

Над 8  милиона са реализираните нощувки у нас (от чужденци и българи) за първите 6 месеца на 2016 г. по данни на Евростат, като ръстът спрямо 2015 г. е над 18%. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави, за които Евростат е получил данни и ги е публикувал, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма – за първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% в сравнение със същия период на 2015 г. За първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ възлизат на над 3,4 млрд. лв.

Ангелкова коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша.

В края на миналата седмица по инициатива на Министерството на туризма представители на Дипломатическия корпус у нас посетиха района на Странджа, а техен домакин бе кметът на Средец Иван Жабов. „Веднага след тази визита, само за един ден, е имало над 150 посетители на едно от най-магнетичните места в региона – Марков камък, което е абсолютен рекорд“, подчерта Николина Ангелкова. Тя се ангажира, че ръководеното от нея министерство ще продължи доброто сътрудничество с представителите на дипломатическите мисии като възможност за популяризиране на туристическия потенциал на страната ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *