• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Варненци искат да стопанисват Топлата вода (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Протест за Топлата вода

  Над 30 варненци се събраха на протест пред Общината в подкрепа на исканията си за стопанисване и привеждане в ред на басейна с термална лечебна вода на крайбрежната алея. Хората настояват съоръжението, познато като Топлата вода, да бъде узаконено, да бъде изградено осветление, да има химическа тоалетна и в района да минава редовно патрулка през нощта. Добре би било да има и спасителен пост.

  Десетки са излекуваните от минералната вода, а сред ползвателите на басейна са капитани, лекари, инженери, полковници от бившата Държавна сигурност, стана ясно на демонстрацията.

  Преди бях малко предубеден, смятах, че ходят всевъзможни хора, че се разнасят зарази. От пет години ходя редовно и не съм чул някой да се е разболял, каза Жеко Жеков, който е бивш директор на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в града. Той самият е имал проблеми на опорно-двигателния апарат, а баните в Топлата вода са му помогнали значително. Това е безценен лек, категоричен е Жеков.

  По думите му редовните посетители сами поддържат басейна, събирайки пари от време на време. Купили си и пароструйка. Басейнът се почиства два пъти седмично, твърди бившият директор. През май водата била намалена и започнала трудно да се оттича. Тогава се намесил инженер, работил в радиозавода, който направил приспособления на принципа на тангентата, с които отчитането се регулирало, разказа още Жеков.

  Една от идеите на хората е да създадат обществена организация, която да отговаря за експлоатацията на басейна, стана ясно от думите на инициатора на протеста – Генади Радомиров от Русия, който от около две години живее във Варна и посещава Топлата вода. Хората настояват и за гаранции, че басейнът ще продължи да се ползва безплатно и занапред. Причината за безпокойството им са информации, че може да бъде въведена такса. Предстои в общината да бъде внесена и подписка в подкрепа на исканията.

  От своя страна зам.-кметът на Варна Христо Иванов информира протестиращите, че местната власт е внесла искане за законодателна промяна, с която да се даде възможност на общините да стопанисват минералните извори на териториите им.

  ВИДЕО:

  Опитайте се да усетите какво е чувството да се потопиш в горещата вода (а бурята нека бушува – датата е 25 октомври 2014)

  6 коментара

  1. до Носителите на зарази

   Такива сте!!! Такива сте!! Носители на зарази. Кой ви е длъжен в тоя живот? Вие бойлери нямате ли си? В чия полза казахте, че искате промени? Само във ваша? Кои сте вие? Какво лечение? За лечение има болници и санаториуми! Това сертифицирано ли е? Виждал съм там да си перете гащите, мизерници такива!

  2. Аладин

   Жалкото е, че винаги като се направи една кочинка и някой се намърдва вътре и решава, че вече е негова. Изобщо не е трябвало да се прави подобно нещо на варненския бряг. За съжаление, сега освен в гьола, тези хора ще ги гледаме и по новините как протестират.

  3. Светла Радева

   Басейнът е дарение на варненци от българин, живеещ в чужбина. Той е добре направен и ако се поддържа нормално, се превръща в безценна придобивка за града ни. А хората, които го посещават, се грижат за него и това прави ползването му спокойно и полезно. За съжаление, както повечето полезни неща в града, заграбени от кръчмарски и ченгеджийски мафии, така и този полезен басейн е харесан от същите вредни субекти. Техните говорители тук във форума са полуграмотни охранители, на които не бива да се обръща внимание, тъй като острата социална необходимост от този басейн активира и ще активира жителите на Варна да защитят поне тази придобивка. Ако някога зам.кметът Иванов съобщи, че басейнът е отнет от варненци, това ще означава, че на него, на кмета и на другите сега управляващи града, им е даден рушвет, който те са приели.

  4. опетков

   Басейнът в момента е една миазма, както всичко, което се “стопанисва” без пари. Нормален човек с естествени реакции за отвращение не би отишъл там. Знам че се използва като баня и дори има теляк.
   Срамното е, че досега община и държава не са се разбрали за начина на използване на тази ценна течност-топлата вода. Можеше по целия варненски бряг да има поне още 3-4 такива басейна, които да отговарят на хигиенните изисквания и да се ползват срещу минимално заплащане и карти за бедните. Какво стана с басейна, построен до стадион Варна? Защо е изоставен и може би разрушен? Чия собственост е в момента. Помня, че ни караха да правим трудодни и бригади там.

  5. Светла

   басейнът, глупако е в идеална санитарно-хигиенно състояние. Миазма е твоят апартамент – кочината в която живееш. Затова всичко на тоя свят ти прилича на миазма. Миазма е и душата ти – чукаш с копита по клавиатурата за да услужиш на мутрите, които искат да се изкарат благодетели а всъщност всичко затриват и след тях трева не никне. Само че си много тъп за да свършеш добре и мутренската поръчка. Пишеш глупости и лъжи, а хората не са кьорави – виждат, чуват и проумяват свинските ти мотивации.

   • Драгомир

    Явно Светла е от интелигентните посетители на гьола, с този си изказ не може да бъде друга!
    Всеки който някога се е разхождал по алеята знае че това е на-противното място, което иска да подмине с бърза крачка, гледайки в противоположната посока!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg