• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 45%
  Вятър: 2m/s SE
  Показват варненското златно съкровище в Дордрехт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложбата „Най-старото злато на човечеството“ ще бъде представена в музея в град Дордрехт, Холандия от 28-и октомври 2016 г. до 28-и април 2017 г. Проявата е в чест на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрехт по инициатива на двете общини. Част от събитията ще бъде и второто издание на морски бизнес форум, в който ще се включат представители на повече от 50 фирми от Варна и Дордрехт.варненско злато

  Изложбата ще представи 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, от фонда на Варненския археологически музей. Основният акцент ще бъде знаменитият Варненски некропол (4600-4300 г. пр. Хр.). Освен накитите, сечивата и съдовете от него, с отделни експонати ще бъде представена и цялата каменномедна епоха (V хил. пр. Хр.) на Варненския край – времето на разцвет на ранноземеделската общност, населявала североизточната част на Балканския полуостров. Ще бъде публикувана книга-пътеводител, описваща този „златен век“, както и по-късната история на Варненски регион, обясниха от музея.

  Реципрочна инициатива ще бъде гостуването на изложба на Дордрехтския музей в Археологически музей в морската столица, която ще представи най-големия разцвет на холандския град през ХІІІ-ХІV в. Размяната има за цел да запознае гражданите на Варна и на Дордрехт с историята на побратимените градове и да укрепи връзките между тях.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg