• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Китай бие САЩ по брой на милиардерите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

   

  Ежегодната класация на най-богатите китайци отново показа, че в страната има повече доларови милиардери, отколкото в САЩ, съобщава ВВС. Имотният магнат Уан Дзиенлин от Dalian Wanda оглавява класацията на 594 милиардери в страната спрямо 535 в САЩ. Джак Ма от Alibaba остава на второ място, въпреки че богатството му се е увеличило с 41% спрямо миналата година. Ежегодната класация се съставя от шанхайското издание Hurun Report и често е сравнявана с класацията на Forbes в САЩ.

  Ранглистата е една от най-внимателно следените и точни оценки на богатството в Китай. Ежегодният доклад е публикуван в последните 18 години. По-рано тази година списанието публикува глобална класация, според която броят на милиардерите в Китай е по-голям от този в САЩ за първи път. Въпреки това никой от най-богатите хора в Китай не попада в глобалния топ 20. Личното състояние на Уан Дзиенлин е 32.1 млрд. долара. Неговата компания Dalian Wanda многократно попадаше на първите страници на вестниците през годините чрез редица сделки на американския филмов пазар. Тя придоби Legendary Pictures, сдоби се с дялове в американски и британски кино вериги и постигна партньорство със Sony Pictures.

  Джак Ма от Alibaba е на второ място с 30.6 млрд. долара, а Пони Ма от гиганта за онлайн хазарт Tencent е на трето място с 24.6 млрд. долара. Яо Джънгуа от инвестиционната компания в областта на недвижимите имоти Baoneng Group е увеличил най-много състоянието си – с 820%, до 17.2 млрд. долара, което го поставя на четвърто място в класацията. Създателят на Hurun Рупърт Худжуърф заяви, че повишаването на богатството на Яо илюстрира промяна в съзряващата икономика на Китай. „Финансовият инвестиционен модел на Яо представлява новата вълна на създаване на богатство в Китай.

  Първите пари, заработени в Китай преди 20 години, дойдоха от търговията, последвани от промишленото производство, недвижимите имоти, IT, а днес е свързано с използването на капиталовите пазари за финансови инвестиции”, обяснява Худжуърф. Робин Ли и Мелиса Ма от търсачката Baidu имат състояние от 14.7 млрд. долара и заемат осмо място, а основателят на компанията за смартфони Xiaomi Лей Дзюн излиза от топ десет и сега заема 14-о място заради засилването на конкуренцията на пазара на смартфони в Китай. Повечето китайски милиардери живеят в Пекин, следван от Шънджън, Шанхай и Ханджоу. Класацията на Forbes на най-богатите хора в света се оглавява от основателя на Microsoft Бил Гейтс със 75 млрд. долара, следван от Амансио Ортега от Zara и легендарния инвеститор Уорън Бъфет.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg