Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Условна присъда за счетоводителка, присвоила пари за помощи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

Условна присъда от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години наложи Окръжният съд на счетоводителка, присвоявала средства за социално помощи в продължение на 10 години. Бившата старша счетоводителка от дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова е лишена от права да заема определени длъжности и да работи определени професии

44-годишната Стоянова, която чрез използване на документи с невярно съдържание присвоила 390 102 лева държавни средства за подпомагане на социално слаби, поиска делото срещу нея да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел наказание, редуцирано с една трета. Стоянова призна в съдебната зала всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, не пожела да се събират нови доказателства  и се разкая за десетгодишната си престъпна дейност като длъжностно лице, която обясни с онкологично заболяване и лечението му.

Този вид престъпление, квалифицирано от Окръжната прокуратура в особено големи размери и представляващо особено тежък случай, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Наблюдаващият делото прокурор в Окръжната прокуратура поиска ефективно наказание от 6, 8 год. лишаване от свобода при първоначално строг режим и лишаване на подсъдимата от право да заема държавни или обществени длъжности и да работи професии и дейности, свързани с материална отчетност, за срока на наказанието й.

Прокурорът изтъкна в обвинителната си пледоария трайната престъпна упоритост, дързостта и хитростта, с които подсъдимата Стоянова е успяла да изгради стройна система за заблуждение на различни банки, дори и след като е била засечена нейната престъпна дейност от банков служител. От прокуратурата възнамеряват да протестират несправедливо ниската присъда. Протестът срещу условната присъда на Надежда Стоянова ще се разгледа от състав на Апелативния съд във Варна след насрочване на делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *