• Варна
  7°
  тъмни облаци
  Влажност: 52%
  Ирина Бокова получила смъртни заплахи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  f71300c42_irina_bokova_310

  Посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че генералният директор на организацията Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Ерусалим, предаде Франс прес.

  Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите. Този текст ще бъде подложен на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще има пленарно заседание.

  “Арабските страни се държат одиозно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната  й да бъде подсилена”, каза днес посланикът Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. Тези заплахи ѝ бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията, продължи израелският дипломат.

  След гласуването в четвъртък в комисията на два проекта за резолюция за “окупирана Палестина” (24 гласа за, 6 против и 28 въздържали се), Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня АФП. Гневът му бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим – палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.

  Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него. В деня на гласуването г-жа Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че “наследството на Ерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града”, добавя АФП.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg