• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 3m/s N
  Съучастницата в убийството на Александра остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Майката на 19-годишното момиче била готова да го приеме в дома си

  Ивалена Маринова, привлечена като обвиняема за убийството на 13-годишната Александра от Провадия, ще продължи да пребивава в следствения арест. Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд, с което е било отказано изменение в по-лека на процесуалната й мярка за принуда.

  19-годишната Ивалена и 20-годишният й приятел Красимир Тодоров са в ареста от април тази година. Те бяха уличени за грабеж на златни накити и убийството на Александра. След близо месец издирване, тялото на 13-годишното момиче беше намерено в бившия ловен дом в Провадия. Ивалена е била привлечена като обвиняема за тежко, умишлено престъпление през август. Законът наказва грабежа, придружен с убийство, с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

  Варненският апелативен съд представи на страните приобщена по делото кореспонденция между двамата обвиняеми. Според защитата на Маринова няма доказателства, че писмото е писано от Ивалена, но това е доказателство, което ще бъде изследвано и ценено при гледане на делото по същество. Втората съдебна инстанция сподели напълно основанията на ВОС, с които е бил потвърден арестът на обвиняемата.

  Събраните при разследването доказателства – свидетелските показания, обясненията на обвиняемите и назначените експертизи, водят и този съд до обоснованото предположение, че Ивалена е съпричастна към престъплението. Тройна комплексна съдебно медицинска експертиза е посочила в заключението си, че убийството на момичето е било извършено чрез удушаване, в което са участвали едно или две лица. Няма данни или факти, които да мотивират съда за изменение на мярката за неотклонение.

  И за този съд е реална опасността Маринова да се укрие или да извърши друго престъпление. Фактът, че майката на Ивалена била готова да я приеме в своя дом, не е гаранция, че обвиняемата няма да се отклони от наказателно преследваме.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *