Varna
23°
ясно небе
Влажност: 35%
Вятър: 8m/s E
Акустични устройства предпазват делфини от заплитане в даляни
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: СДП Балкани
Снимки: СДП Балкани

300 000 китоподобни бозайници умират годишно, оплетени в рибарските мрежи

Пингъри предотвратяват заплитането на китоподобни бозайници в рибарските мрежи в Черно море. Модерните акустични устройства са поставени на няколко стационарни далянови мрежи, а според проучванията значително намаляват щетите, нанесени от муткури върху мрежите, което пък се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите. Това стана ясно на среща между институции, бизнес и НПО относно модерни методи за превенция на заплитане на китоподобни бозайници в рибарски мрежи.

Проучвания от 1995 досега, направени от водещи морски изследователи, доказват, че акустичните репеленти устройства (пингъри) са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на китоподобни от вида муткур/морска свиня (Phocoena phocoena) до 12 пъти, без да вреди на бозайниците.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници. 300 000 китоподобни бозайници умират годишно, оплетени в рибарските мрежи.

Тенденциите в света са за задължително въвеждане на пингъри по рибарските мрежи. В САЩ наредбата стига още по-далеч – рибата, която се внася от чужбина, трябва да е уловена по устойчив и невредящ начин за китоподобните бозайници. Това е причината в момента в Норвегия, голям износител на рибни продукти за САЩ, да започва процесът на въвеждане на задължителна употреба на пингърите.

В Европа регулация 812/2004 г. задължава корабите с дължината над 12 м. да са оборудвани с акустични репелентни устройства. Това обаче изключва 75% от риболовните кораби в Европейския съюз. В страните, където има задължителна употреба на пингъри, са разбработени мерки или възможности за субсидиране на закупуването на устройствата с цел намаляване на икономическата тежест върху рибарите.

България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от бавна и агонизираща смърт при заплитане в мрежите, смята Джеймс Търнър,  собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света, който участва в срещата в София.

Задължително оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до намаляване на щетите, нанасяни от делфините върху риболовния инвентар, предотвратяване на загубата на улов и спестяване на време за поправка на повредените мрежи.

пингъри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *