• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Русия се готви за окончателно превземане на Алепо
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС/архив

   

  Руски бойни кораби преминали край бреговете на Норвегия превозват изтребители и бомбардировачи, които вероятно ще бъдат използвани за окончателното превземане на обсадения сирийски град Алепо след две седмици. Това коментира пред „Ройтерс” висш дипломат от НАТО. Флотилията премина край норвежкия град Берген в сряда и според дипломата ще продължи покрай Гибралтар, през Средиземно море, към сирийския бряг.

  „Те предислоцират целия Северен флот и голяма част от Балтийския флот в най-голямото прехвърляне на руски военни сили след края на Студената война”, заяви дипломатът, пожелал анонимност. „След две седмици ще видим кресчендо от въздушни нападения срещу Алепо като част от стратегията на Русия да обяви победа там”, прогнозира дипломатът.

  Официалната позиция на Москва е, че мащабното прехвърлянето на нови военни сили в Сирия цели засилване на натиска срещу терористичната организация „Ислямска държава”.

  Дипломатът от НАТО обаче смята, че ударът ще е насочен към укрепилите се в Алепо около 8000 бунтовници, част от които са от т. нар. „умерена опозиция”. След падането на града Русия ще обяви победа и ще започне да изтегля военните си поделения от Сирия.

  Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че ще удължи временното примирие, царящо в момента в Алепо, „колкото може по-дълго”. В града са приклещени около четвърт милион цивилни граждани и евентуална масирана офанзива срещу него може още повече да влоши отношенията между Москва и Запада, който вече открито обвинява Кремъл във военни престъпления в Сирия.

  За планирана евентуална масирана руска военна операция в Сирия сочат и проведените през тази седмица мащабни учения на морски пехотинци от Черноморския флот. Мястото беше избрано така че максимално да прилича на терена в Сирия. А в ученията участваха бронирани машини 82 АРС, като тези разположени край Латакия. Руските войници бяха съоръжени с най-новите бойни облекла „Ратник”, включващи модерни бронежилетки, очила е термални сензори и сателитна система за комуникация и локация.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg