Varna
0°
слаб снеговалеж
Влажност: 100%
Вятър: 8m/s N
90 деца преминаха успешно обучение по плуване
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Деца плуване

ПСК Черно море им връчи грамоти

Деветдесет деца от СОУ ”Гео Милев” на възраст от 7 до 9 г. получиха грамоти след успешно обучение по плуване. То бе осъществено по проект по инициатива на ПСК Черно море. Дипломите им бяха раздадени по време на тържествена промоция на басейн “Делфини”. Връчиха ги експертът към регионалното звено на министерството на спорта Десислава Панева, ръководителят на проекта по програма „Научи се да плуваш” 2016 г. на Министерство на младежта и спорта- Румяна Йосифова и двете треньорки, които водиха заниманията – Хриска Стефанова и Миглена Николова.

Деца плуванеЦелта на приключилия проект бе подобряване здравето и физическата дееспособност на децата и създаване на предпоставки за последващи системни занимания в партньорство със СОУ ”Гео Милев” и Общинско предприятие ”Спорт Варна”.

По време на заниманията на басейн „Делфини“ децата бяха разделени в шест групи. Обучението бе напълно безплатно – стартира в началото на юни и приключи през октомври. В групите бяха включени и 14 деца с увреждания – основно гръбначни изкривявания и наднормено тегло, за които чрез плуване се постига преодоляване на здравословните им проблеми.

Деца плуванеИдеята на ПСК ”Черно море” е да съдейства за насърчаване развитието на спорта сред подрастващите, както и да допринесе за изпълнение на един от ключовите приоритети на спортното министерство – увеличаване броя на заниманията и включените в тях деца чрез предоставяне на квалифицирани спортни специалисти получи практическа реализация с осъществяването на всички заложени дейности. Треньорките Хриска Стефанова и Миглена Николова помогнаха на малките плувци да овладеят основните елементи в двата плувни стила – кроул и гръб.

Деца плуванеСистемните занимания със спорт по време на цялата лятна ваканция съдействаха и за подобряване физическата дееспособност на децата, укрепване на здравето им, закаляване и създаване на хигиенни навици. Придобитите първоначални знания за спазване на правила за безопасност при плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата помогнаха и за развитие на увереност и самостоятелност на учениците.

Деца плуванеПСК Черно море е първи във временното комплексно класиране на БФПС за 2016 г., а състезателят на клуба– суперталантът Александър Николов, бе един от тримата представители на България в плуването на олимпиадата в Рио 2016 г.

СОУ ”Гео Милев” и ОП ”Спорт Варна” бяха предпочетени партньори и през 2015 г., когато в проекта „Научи се да плуваш” се включиха 36 деца. Добрите резултати са факт, както с активното съдействие на областните експерти на местно ниво, така и с подкрепата на Дирекция „Европейски проекти и програми” на ММС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *