• Varna
    4°
    ясно небе
    Влажност: 69%
    Вятър: 5m/s SSW
    Затлъстелият българин – 65-74 годишен и необразован
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
    Снимка: novini.bg
    Снимка: novini.bg

     

    Около 15 процента от българите са затлъстели или са с наднормено тегло, сочат данни от изследване на Евростат за нивото на затлъстяване сред гражданите на ЕС през 2014 г.  Според европейската статистика най-висок дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 години – около 22 процента от общия брой на хората с проблеми с килограмите у нас. Други 20 процента от затлъстелите българи са на възраст 45-64 години. Най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 г. – около 5 процента и от 25-34 г. – около 6 на сто.

    Данните на Евростат сочат също, че сравнително висок е делът на затлъстелите българи, които имат ниско образование – около 17 на сто от общия брой на сънародниците ни с проблеми с килограмите. Делът на висшистите с наднормено тегло у нас е около 10 на сто. Броят на мъжете и жените у нас, които имат наднормено тегло, е почти равен – 15,5 при мъжете и 14,2 на сто – при жените.

    В страните-членки на ЕС почти 1 на всеки 6 европейци се счита за затлъстял, отчита също изследването на Евростат. С нормално тегло са едва 46 на сто от европейските граждани, с наднормено тегло – около 16 процента, с проблемно тегло, което е близко до наднорменото – около 35,7 на сто и с поднормено тегло – са около 2,3 на сто от гражданите на ЕС.  Страните, в които е отчетен най-нисък процент на хора с наднормено тегло са: Румъния – 9,4 на сто, Италия – 10,7 на сто, Холандия – 13 на сто, Белгия и Швеция – по 14 на сто и др. Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта – 26 процента. Следват ги жителите на Латвия и Унгария – с по 21 процента, Естония и Великобритания – по 20 на сто и др.

    Като цяло в ЕС съществува паритет в наднорменото тегло на двата пола – 16 процента при мъжете и 15,7 на сто при дамите. Сред представителите на силния пол в ЕС най-затлъстели са мъжете в Малта – 28 процента, Унгария – 22 процента и Словакия – 21 процента.  При дамите най-закръглени отново са представителките на Малта – 24 процента, Латвия – 23 процента, Великобритания и Унгария – по 20 процента и др.  Извън рамките на ЕС – най-закръглени са представителките на Турция – 26 процента.  Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици водят до наднормено тегло и затлъстяване, а оттам следват редица здравословни проблеми като захарен диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други съпътстващи заболявания, отчита европейската статистика

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *