Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Четирима ромски студенти получиха стипендии, за да учат
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна"
Снимка: Фондация “Обществен дарителски фонд за Варна”

Четирима студенти от ромски произход с висок потенциал, които са ограничени от социални и икономически бариери, ще могат да продължат обучението си благодарение на стипендии. Инициативата е на Обществен дарителски фонд за Варна, който през месец юни с подкрепата на дарители учреди фонд за стипендии на студенти от уязвими групи. Средствата, набрани от дарители, бяха удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Студентите, които получиха стипендии, са номинирани от двата големи университета в града – Техническият и Икономическият университет. „Нашата мисия е да създаваме повече условия за достъп до висше образование на уязвимите групи, да покажем добри примери сред ромската общност, които повишават своята култура и отговорност към обществото”, сподели Анна Радева, Изпълнителен директор на Фондация Обществен дарителски фонд за Варна.

Номинираните студенти получиха индивидуални стипендии за покриване на семестриални такси и наем за общежития от по 1000 лв. Условието да ги получат е да не прекъсват своето образование до завършването му. Инициативата по набиране на средства за образователна интеграция на студенти от уязвими групи продължава и чрез платформата за он-лайн дарения, интегрирана в сайта на Фонда.

Стипендии получиха двама третокурсници, една второкурсничка и една четвъртокурсничка. Мариян Фанков Асенов е III-ти курс, редовно обучение специалност „Финанси” в Икономическия университет. Мариян е отгледан е от дядо си и баба си в село Тотлевен. Понастоящем се справя съвсем сам, като отскоро работи по четири часа в Университетската  библиотека.

Гина Михалева Михалева също е III-ти курс, редовно обучение по специалност „Социален мениджмънт”  в Техническия университет. Гина е от село Приселци, работила е като трудотерапевт в защитено жилище за жени с умствена изостаналост в село Близнаци и така избира специалността, която учи – социален мениджмънт.

Радослава Иванова Иванова е студентка IV-курс, редовно обучение, специалност “Икономика на строителството” в Икономическия университет Варна. Радослава живее в село Изворско и пътува всеки ден до университета.

Таня Михайлова Христова е II-ри курс, задочно обучение в специалност „Социален мениджмънт” в Техническия университет. Таня е от град Котел. Доброволец е във Младежка фондация Арете- България.

студент ром

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *