• Varna
  9°
  ръмеж
  Влажност: 87%
  Вятър: 6m/s NE
  Белгия ще подпише търговското споразумение с Канада
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Twitter/ Guy Verhofstadt
  Снимка: Twitter/ Guy Verhofstadt

   

  Белгийските власти постигнаха споразумение за търговската сделка с Канада, която досега бе блокирана от местното правителство на провинция Валония, съобщи белгийската телевизия RTBF, цитирана от „Дневник“.

  Договорът трябваше да бъде подписан днес, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планираното си посещение в Брюксел, след като централното правителство в продължение на дни не успяваше да убеди Валония да се съгласи с условията на споразумението. “Канада остава в готовност да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова”, коментира говорител на търговския министър Кристия Фрийланд.

  Централното правителство на Белгия подкрепя CETA, но това мнение е споделяно само от Фландрия. Лидерите на ЕС и Канада вече подчертаха, че са нетърпеливи да финализират споразумението след продължилите години наред преговори.

  Привържениците на СЕТА казват, че с него ще се увеличи с 20% търговията с 12-ия по големина партньор на ЕС. Във Валония, обаче смятат, че условията са лоши за фермерите в Европа и дават твърде много власт на глобални корпоративни интереси.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *