Varna
29°
ниска облачност
Влажност: 42%
Вятър: 6m/s ESE
Огнената сензация балет “Берёзка” идва във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

балет „Берёзка”

Националният балет на Русия „Берёзка” ще изнесе три спектакъла в България – във Варна (7 декември), Бургас (8 декември) и София (9 декември). В двучасовите постановки „Берёзка”  разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност.

Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентичини руски костюми – ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения.

балет „Берёзка”

Националният балет на Русия „Берёзка” е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства – Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина, която световната критика определя като „Безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията й като шедьовър на вкус, мисъл и естетика” .

Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни  танци. Хореографията на женския танц /по мотиви на руската народна песен „Во поле березонька стояла”/ с необичайната „плаваща” стъпка  се превръща  в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г. задържа вниманието на милиони зрители на 5 континета.  С “плаваща” стъпка, танцьорите от „Берёзка” са изминали разстояние,  по-голямо от това на земния екватор.

Светкавичният успех на ансамбъл  „Берёзка”  е отразен от чуждестранната преса още по времето на Студената война като  „Огнена сензация и изкуство, което пробужда – вяра,  доброта, човечност”.

балет „Берёзка”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *