• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Учени излизат на мълчалив протест
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b1%d0%b0%d0%bd

  Заради недостатъчното финансиране учените от БАН и Селскостопанската академия ще излязат на мълчалив протест днес  в Деня на народните будители – 1 ноември. Основните искания на протестиращите са за ежегодно увеличение на средствата за наука за достигане на целта, която България си постави – бюджетът за научно-изследователска дейност да стигне 1,5% от БВП до 2020 г. КТ „Подкрепа” подчертава, че дори при двойно увеличение на тези средства, те ще бъдат далеч по-малко от предвидените 3% в стратегия „Европа 2020″.

  Ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

  Шествието ще тръгне от БАН по бул. „Цар Освободител” до Министерството на образованието и науката и Министерски съвет, където ще бъдат връчени протестни декларации, оттам по бул. „Дондуков” до бул. „Васил Левски”. Ще продължи до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец. След това учените ще поднесат венец на паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. Протестиращите ще продължат по ул. „Оборище” и ул. „15 ноември” до сградата на БАН, където техни представители ще връчат искания в Народното събрание. Организатори на протеста са Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика към КТ „Подкрепа” и Федерация на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg