• Варна
  13°
  ясно небе
  Влажност: 37%
  Вятър: 1m/s SSW
  Учени са на път да разгадаят мистерията на “черната материя”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дала отговор на въпроса защо галактиките се въртят

  Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява „тъмната материя”, която съставлява 85% от нашата Вселена, съобщава БГНЕС. Смята се, че съществуването на мистериозната материя би дала отговор на въпроса защо галактиките се въртят. Ако те бяха съставени единствено от звездите, които виждаме, щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки.

  Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва. През 1977 г., докато изучават квантовата хромодинамика на черната материя, учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите – леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони.

  По-късно космолозите установяват, че аксионите трябва да са много по-леки от неутриното – според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта и са основна съставна частица на тъмната материя. Но колко точно се съдържат в нея никой не е открил. Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта – или казано по друг начин – те трябва да са 10 милиарда по-леки от един електрон.

  Изследователският екип е стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се “скупчва”, това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър!

  Това решаващо доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би било откритие със стойността на „Хигс Бозона” (смятано от някои за най-голямото научно откритие в областта на физиката от началото на 21-ви век), твърди списание „Наука”. И дори би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив.

  Според изследователя д-р Андреас Рингвалд от изследователския център ДЕСУ в Германия, без това доказателство „търсенето на истината за тъмната материя” би отнело десетилетия”. За професорите Золтан Фодор от Университета „Вупертал” в Германия и Университета „Йотвос” в Унгария, чието дело е революционното откритие, настоящите данни биха съкратили значително този времеви период.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *