Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Настинки повалили тройно повече за седмица
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години

Тройно увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания за седмица отчетоха здравните власти във Варненска област. През изминалата седмица настинки са повалили 363-ма жители на региона, докато предходната седмица броят на заболелите е бил 118. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години (116) и младите хора на възраст между 15 и 29 години (97).

През изминалата седмица няма регистрирани случаи на болни от грип, докато предходната за лечение с тази диагноза бяха приети петима души. Според специалистите три вида грип ще ни атакуват в най-скоро време.

Щамовете, които ще ни разболяват, са така нареченият свински грип, А Н3N2, който е нов щам тип А – “Хонконг” и представителят на грипните вируси тип Б – “Брисбейн”.

Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да потърсят лекарска помощ.

Според лекарите за постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. Препоръчва се ваксинацията да се извърши през периода октомври-ноември, когато заболяемостта е с ниски нива и защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *