• Варна
  2°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s N
  EК даде лоша оценка за Турция в доклада за приемането й в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ЕК

  В Брюксел са “сериозно загрижени” от многото арестувани журналисти

  Европейската комисия излезе с най-лошата си оценка досега в новия доклад за приемането на Турция в ЕС, съобщи в. “Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг” (ФАЗ). “В областта на свободата на изразяване е налице сериозен рецидив през последната година”, се казва в проект от дългия около стотина страници доклад. Документът трябва да бъде публикуван в сряда. Комисията констатира, че правните разпоредби за националната сигурност и борбата с тероризма се прилагат “избирателно и произволно”. В Брюксел са “сериозно загрижени” от многото арестувани журналисти и закриването на медии след неуспешния опит за преврат през юли.

  Също така по отношение на независимостта на съдебната система има нарушения. Една пета от съдиите и прокурорите бяха уволнени след опита за военен преврат. Комисията също така критикува, че обвиняемите могат да бъдат задържани до 30 дена поради извънредното положение преди да бъдат изправени пред съдия. През това време задържаните биват измъчвани многократно. Комисията не е потвърдила това, но припомня съответните доклади.

  В документа се подчертава многократно, че турската държава разследва не просто отделни лица, а органите насочват вниманието си колективно към тях заради предполагаемата им връзка с движението на Гюлен. Неяснотата на критериите и доказателствата, които да дават основание за такива действия са много сериозни въпроси според ЕК. Това създава впечатлението, че вината може да се основава на обикновено сдружаване.

  Докладът е дело на длъжностни лица на ЕК. В него са изброени недостатъците на системата в Турция, но не се препоръчва как трябва да се действа със страната, която обикновено е класифицирана като “ключов партньор”. Политическите оценки са въпрос, по който взимат отношение еврокомисарите, които се събират да обсъдят този въпрос в сряда заедно с представители на страните членки на ЕС.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *