Varna
22°
ясно небе
Влажност: 53%
Вятър: 6m/s ESE
“Златният век на Дордрехт“ гостува във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: live.varna.bg
Снимка: live.varna.bg

Поводът е 15 години от побратимяването на морската столица с холандския град

Изложба „Златният век на Дордрехт“ ще бъде открита на 10-и ноември в Археологическия музей във Варна. Поводът е 15 години от побратимяването на морската столица с холандския град. В чест на годишнината музеите на двата града обменят част от своите колекции. В Дордрехт бе експонирано най-старото обработено злато на света, а във Варна ще гостуват уникални средновековни паметници от Дордрехт. Изложбите се осъществяват под патронажа на кметовете на двата града – Иван Портних и Арно Брок.

„Златният век на Дордрехт” представя историята и културата на града през периода на неговия разцвет от 1350 до 1450 г. Археологически находки, автентични документи и компютърни възстановки разказват за зараждането на града през ХІ в. и постепенното му превръщане във водещ икономически център на Северозападна Европа през ХІV в. Основен акцент в изложбата е търговията, благодарение на която Дордрехт забогатява и преживява своя „Златен век”. Бурното икономическо развитие на града през този период е съпроводено с утвърждаването му като първостепенен политически фактор в Холандия и важно религиозно средище.

Чрез предмети от керамика, стъкло, метал и кост е илюстрирано ежедневието и жилищното обзавеждане, а любопитни находки от кост и кожа говорят за забавленията на гражданите и тяхното свободно време. Изключителен интерес представлява световно известната колекция от кожени изделия от ХІV–ХV в., която включва богато декорирани обувки, лични принадлежности и части от воинския костюм. Всички тези средновековни предмети са съхранени стотици години, херметически запечатани във влажните почви на Дордрехт.

Епилогът на разказа за възход и могъщество на най-стария град в Холандия е поставен от „наводнението Св. Елизабет”. Този драматичен катаклизъм от 1421 г. изправя града пред неговата най-голяма заплаха – водата и предначертава основния приоритет в бъдещото му развитие, а именно: овладяването на водите и усвояването на водните пространства.

Подборът на археологическите находки и илюстративните материали, които са включени в изложбата „Златният век на Дордрехт” е направен с общите усилия на археолозите от Дордрехт и Варна. По време на откриването на изложбата в морската столица, ще участват представители на сдружение „Чигот – исторически възстановки”, които представят реконструирани по запазени археологически находки и изобразителни паметници български и западноевропейски воински костюми от началото на ХV в., съобщават от музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *