• Varna
  8°
  лека мъгла
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s SE
  Варна почете 104 г. от първата българска морска победа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ВМС
  Снимки: ВМС

   

  104 години от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” бяха почетени във Варна с тържество, организирано от Военноморските сили. Венци и цветя пред кораба-музей положиха кметът на Варна Иван Портних, представители на Областната управа, районните администрации, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

  Снимка: ВМС
  Снимка: ВМС

  На 8.11.1912 г. по време на Балканската война българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турските кораби. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие” и го отстранява от бойните действия до края на войната.

  морска победа

  „Не е случаен факта, че днес първата многоцелева фрегати в състава на ВМС , която купихме от Кралство Белгия, носи същото име – „Дръзки”. Тя участва в множество операции  – под егидата на НАТО, на ООН, и е доказателство за приемствеността в българските военноморски сили. Те са били, са и ще бъдат защитници на Република България”, заяви комодор Никола Каранов, зам.-командир на ВМС. Поздравления отправи и д-р Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей. „Варна може да се гордее със славната история на военноморския си флот”, каза тя.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *