Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Появи се майката на изоставеното във Варна бебе
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Bebe1

Жената е с лека умствена изостаналост

Появи се майката на подхвърленото във Варна бебе, съобщи Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“. Жената е с лека умствена изостаналост. Пред полицията тя дала противоречиви обяснения, че оставила за малко детето си, после се е заблудила в града и забравила за него, предаде вестник „Черно море“.

Почти сме сигурни, че тя е биологичната майка, но за всеки случай от детето са взети проби за ДНК анализ, като резултатите се очакват до дни, каза още Конукова. На този етап жената не е изявила желание да си отглежда бебето.

Детето не може да бъде настанено в приемно семейство, тъй като все още няма акт за раждане и ЕГН. След проведените проучвания се е оказало, че е родено в Германия, без да е регистрирано в тамошните регистри. По тази причина от българска страна трябва да се предприемат постъпки за издаване на акт за раждане и ЕГН. Без тях то не може да бъде легализирано като гражданин и да се възползва от придобивките на социалната и здравната ни система, каза още Конукова.

Бебето бе намерено подхвърлено на 24 юни на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“. То бе откарано веднага за преглед с линейка на „Бърза помощ“ и още същия ден предадено на социалните служби. След това  бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във „Виница“.

Засега го наричат Енчо, тъй като бе намерено на Еньов ден, и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан. Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *