Varna
25°
ясно небе
Влажност: 50%
Вятър: 3m/s WSW
Луната приближава Земята, ще е видима от всяка точка на света
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © ThinkStock/Getty Images
Снимка: © ThinkStock/Getty Images

Суперлуната на 14 ноември ще е най-голямата от 68 години

В понеделник Луната ще изглежда необичайно голяма и ярка заради съвпадането на максималното приближаване до Земята и фазата на пълнолуние, съобщи АФП, цитирана от БТА. Няколко дни ни делят от два астрономически феномена: фазата на пълнолуние ще настъпи почти в същия момент, когато Луната, чиято орбита е елипсовидна, ще достигне най-близката си точка до Земята.

Луната ще бъде най-близо до Земята в 11:22 часа по Гринуич (13:22 ч. българско време), а пълнолунието ще настъпи в 13:52 часа по Гринуич (15:52 ч. българско време). Щом падне нощта, тя ще бъде видима от всяка точка на света. Суперлуната на 14 ноември ще е най-голямата от 68 години. Това суперлуние ще е второто за 2016 г. Предишното беше миналия месец, а следващото ще е на 13 декември.

В понеделник Луната ще бъде “само” на 356 509 км от Земята при средна дистанция от 384 400 км. Пламтяща луна през ноември, следващата ще е чак през 2034 г. Предишното подобно събитие се е случило на 26 януари 1948 г., а следващото ще бъде на 25 ноември 2034 г.

Суперлунието е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с най-голямото сближаване на Луната и Земята и спътникът ни изглежда с 14 процента по-голям и с 30 процента по-ярък от обичайното.

Луната сякаш е огромна и пламтяща, защото е в най-близката си до Земята точка – перигей. Тогава разстоянието до нея е с 50 000 км по-малко в сравнение с апогея – най-отдалечената точка. Тези колебания в разстоянието се дължат на елиптичната орбита на Луната. Декемврийското суперлуние ще съвпадне с метеорния поток Джеминиди. Затова той почти няма да се вижда на нощното небе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *