Varna
14°
ясно небе
Влажност: 82%
Вятър: 2m/s W
Нелегалната търговия с лекарства в интернет достигна 50%
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

2D код ще защитава медикаментите от ментета

Според Световната здравна организация около 2% от световния пазар на лекарства са фалшиви лекарствени продукти. По последни данни продажбите на фалшифицирани лекарства в Европа заемат дял от 4,4%, а нелегалната търговия на лекарства в интернет е 50%.

По този повод в понеделник в София започва съвместна конференция на GS1 България и Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Нейната тема е въвеждането на система за верификация на лекарствата в България и основните изисквания към фармацевтичните производители.

Директива 2011/62/EС относно фалшифицираните лекарствени продукти, която е насочена срещу тревожното увеличаване на този феномен в ЕС, беше приета през 2011 г. В рамките на усилията за борба срещу фалшифицираните лекарства са предприети стъпки за разработване на инициативи за насърчаване на фармацевтичните изследвания в ЕС, за справяне с фалшифицирането и нелегалната дистрибуция на лекарства, за осигуряване на достъп до висококачествена информация за лекарствата, отпускани само по лекарско предписание, както и за подобряване на защитата на пациента чрез засилване на фармакологичната бдителност.

За да отговори на изискванията на Директива 2011/62/EС и публикуваните към нея делегирани актове, до 9 Февруари 2019 г. всяка страна в ЕС трябва да разполага със система за верификация на лекарствените продукти по лекарско предписание. В тази връзка през април 2016 г. у нас е регистрирана „Българска организация за верификация на лекарствата” (BgMVO). България е сред първите държави в Европа регистрирали такава организация.

Използването на 2D („двумерен“) баркод е част от техническите изисквания, заложени в директивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *