• Варна
  2°
  разкъсана облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 9m/s N
  Ураганният вятър остави десетки населени места без ток (+)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ураганен вятър

  В Девня е възпрепятствано машинното гласуване

  Рекордно силните ветрове, достигащи на места до 100 километра в час, предизвикаха десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. От ранните часове на деня екипите на Енерго Про Мрежи локализират и отстраняват повреди по въздушни линии средно и ниско напрежение.

  Към 14 часа, в резултат на ураганните ветрове, 148 населени места са без електричество. Засегнати са областите Силистра – 37 села, Разград – 33, Добрич – 27, Шумен – 24, Русе – 8, Търговище – 8, Велико Търново – 8 и Варна – 3 населени места.

  Всички аварийни екипи са мобилизирани и снабдени с необходимото оборудване за отстраняване на повредите. Компанията е мобилизирала допълнителен ресурс от квалифициран персонал и техника, който е насочен към районите с най-голям брой повреди.

  За непрестанни аварии в електроподаването, включително и в промишлената зона на града, съобщиха от общината в Девня. Заради ураганния вятър, който къса електропроводи, токът спира периодично в различни жилищни райони. Два екипа на „Енерго-Про“ отстраняват повредите по мрежата. Без ток остана и квартал „Девня-2“, където има секции за машинно гласуване. Аварийната обстановка наложи избирателите там да упражнят правото си на вот по стандартния начин – с хартиена бюлетина.

  Към 12:30 часа избирателната активност в Девня е била 31.21% (2449 души), което я прави една от най-високите в целия регион. На територията на общината работят 11 секции, а в 3 от тях  може да се гласува машинно, ако има ток. Денят протича без сигнали за нарушения и престъпления. Общо 7847 души на територията на общината са с право на глас. Миналата неделя избирателната активност за президент и вицепрезидент в Девня бе 55.62% (4387 души).

  Ситуацията към 17 часа:  Над 90 населени места в Североизточна България вече имат електрозахранване. Екипите отстраниха десетки повреди по електроразпределителната мрежа,  но продължаващите  ураганните ветрове непрекъснато предизвикват нови аварии по съоръженията. 109 населени места са без ток. Най-усложнена е обстановката в област Силистра, където  без електричество са 52 населени места. В област Добрич  без ток са 18 селища, в Разград – 15, във Варна  -12, Търговище – 6, Русе – 4 и Шумен – 2.

  Екипите на електроразпределителната компания ще продължат да работят до възстановяването на електрозахранването във всички населени места. Мобилизиран е допълнителен ресурс от квалифициран персонал и специализирана техника в най-засегнатите районите.

  Ситуацията към 18 часа: Без ток са 59 населени места . Най-тежка продължава да бъде обстановката в област Силистра, където без електричество са 52 населени места. В останалите области ситуацията се нормализира. Без ток са 4 села в област Добрич и по 1 населено място в района на Русе, Разград и Търговище.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *