Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s E
Червенокръстци се учат да работят с камера и микрофон
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Невяна Троянска
Снимка: Невяна Троянска

 

Две години след възкресяването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, той представя своята първа Есенна академия. С подкрепата на Медицинския университет във Варна и Националния съвет на Българския червен кръст тя ще превърне за няколко дни Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” в творческо ателие, в което представители на БЧК от цялата страна ще бъдат обучавани как да си служат с камерата и микрофона.

Документалните кадри от региони в криза или жертва на природни бедствия са сред най-въздействащите в новинарските емисии, а доброволците на Червения кръст са първите, които попадат в рисковите зони. Точно това е родило идеята да се хвърли мост между похватите на киното и дейността на най-старата хуманитарна организация в България.

„Основен преподавател в уъркшопа „Как се прави документален филм” ще бъде известният не само у нас филмов продуцент Мартичка Божилова. В него ще участват представители на структурите на БЧК от страната. Усвоявайки основни практически умения в кинодокументалистиката, нашите активисти ще запазят историята във всяка област на България. Защото 3-минутно филмче, направено както трябва, струва много повече от 20 страници доклад. И когато по-късно БЧК реши да направи нещо по-голямо, като филм или изложба, ще може да ползва този фонд”, обясни смисъла на Есенната академия директорът на Червенокръсткия фестивал Илко Раев.

Тя ще премине под мотото „Агресията – Хуманността – Киното”, а амбицията на форума, както поясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, е „чрез изкуството да успеем да потиснем агресията на съвремието и да провокираме хората да станат по-добри, да си подават ръка и да си помагат”. Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов от своя страна допълни: „Избрахме името Академия, защото успяхме да ангажираме за каузата елита на българското филмово изкуство.”

Сред лекторите на Академията са художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов, журналистът Емил Спахийски, политическият коментатор Тома Томов, заместник-генералният директор на Българския червен кръст д-р Славита Джамбазова; д-р Цветелина Търпоманова от Медицинския университет във Варна, PR експертът Максим Бехар, филмовият разпространител и продуцент Стефан Китанов. „Документално и художествено отразяване на актуални събития”, „На коя страна е репортерът, който отразява конфликт” и „Български поглед към Близкия Изток” са част от предвидените теми, които ще помогнат на червенокръстците да придобият представа за измеренията и силата на този тип репортажи.

Изненада за гостите на пресконференцията за Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми бе наградата на БЧК за един от организаторите на фестивала – ректора на Варненския медицински университет проф. Красимир Иванов. Той бе удостоен с почетен златен медал на Червения кръст за заслугите му към най-старата хуманитарна организация в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *