Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s E
Здравната каса вече ще плаща за сензорите на инсулиновите помпи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Асоциация „Докосни дъгата“ извоюва още една важна придобивка за семействата на деца с диабет тип I

Асоциация „Докосни дъгата“ спечели още една битка за децата с диабет. От идната година сензорите към инсулиновите помпи също ще влязат в списъка за реимбурсация към НЗОК.

На свое заседание Управителния съвет на Здравната каса НЗОК утвърди спецификация, с която нашите искания бяха уважени и започват процедура за договаряне на сензори за измерване на кръвната захар, съобщиха за Kmeta.bg д-р Денислава Ангелова (на снимката – вляво) и Петя Раева (втората отдясно-наляво), съучредители на „Докосни дъгата“.

Предложението от неправителствената организация беше одобрено и НЗОК отправи покана към производителите или търговците на едро с медицински изделия и/или техните упълномощени представители, за участие в процедурата по определяне на стойността на медицинските изделия. Става дума за такива, които са предназначени за заболявания, включени в списъка по наредбата по чл. 45, ал.3 ЗЗО, и на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болнична медицинска помощ, извън стойността на клиничните пътеки,уточни Иванка Кръстева-подуправител на НЗОК.

„Щастливи и удовлетворени сме от пътя, който извървяхме, и това, което оставяме след нас. От 1-ви април идната година Здравната каса ще финансира сензорите за измерване на кръвната захар“, допълни още Денислава Ангелова.

Преди година асоциацията успя да се пребори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме 259 лева от стойността на консумативите на инсулиновите помпи, а самите устройства, изпълняващи ролята на изкуствен панкреас, да бъдат предоставяни безплатно на страдащите от диабет.

От 1 април Касата да заплаща 259 лева от нужните около 500 лева на месец за всеки болен с помпа. Постигнато беше и споразумение с двете фирми, които доставят консумативите, за предоставяне на безплатни помпи за болните от диабет. Около 5000 лева е стойността на една помпа и досега този разход беше за сметка на близките на хората с диабет тип 1. Над 1800 деца в България страдат от заболяването и амбициозната задача на Асоциация “Докосни дъгата” е да осигури инсулинови помпи за всяко едно от тях, за да се върнат те към нормален живот – без многократно инжектиране на инсулин през деня, без непрекъснато измерване на кръвната захар и без строга диета.

“Според нашите изчисления до края на 2016-а година ще могат да се поставят между 100 и 150 инсулинови помпи на диабетици. Те няма да бъдат само за деца, а за болни от всички възрасти”, обясни баронеса Денислава Ангелова.

Около 400 са пациентите в България, които се възползват от изплащането на консумативите за инсулиновите помпи от страна на Здравната каса. От тях 150 са деца, 150 са хора над 18 години и около 100 са бременни жени. Предвидени са и 200 потенциални пациенти, които евентуално ще се сдобият с помпи в рамките на 2016 г. Това е пилотен проект за България и ни изравнява с другите европейски страни, в които инсулино-помпената терапия бива заплащана от държавата. Кампанията за набиране на средства за осигуряване на инсулинови помпи и консумативи за тях на Асоциация „Докосни дъгата” продължава.

Припомняме, че във Варна заработи първият в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д). Той е разположен в МБАЛ “Св. Марина” и чрез него се управлява лечението на пациентите с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България и се увеличават непрекъснато. Благодарение на Центъра те могат да бъдат наблюдавани от разстояние, което ще намали и престоя им в болницата. Именно за това са нужни сензорите, които сега ще бъдат осигурявани от Здравната каса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *