Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Сгради на бъдещето превръщат Варна в световен лидер
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Пилотно проектанти ще преобразят архитектурен паметник в стария град

Сгради на бъдещето могат да превърнат Варна в световен лидер в модерното и устойчиво строителство. Градът е сред първите на стария континент, който отваря дискусията за високоефективно строителство, изцяло подчинено на изискванията на Парижкото споразумение за контрол върху вредните емисии в атмосферата.
Перспективата Варна да проправя пътя на проектирането и изграждане на високоефективни сгради бе развита от харвардския преподавател и лидер в сферата на изготвянето на устойчиви стратегии за корпоративни клиенти проф. Уилиям О‘Браян и консултанта по устойчиво развитие и строителство – Весела Вълчева-Макгий. Двамата участваха в майсторски клас „Устойчивото развитие – двигател за иновациите в строителния сектор“ във Варненския свободен университет.

img_2522
Проф. О‘Браян ще бъде водещ лектор и директор на новата магистърска програма „Устройчиво развитие и иновации“, която висшето училище започва през пролетта на 2017 г. Строителният бранш вече проявява сериозен интерес към темата, увери главният архитект на Варна Виктор Бузев.
В партньорство с ВСУ Община Варна ще реализира пилотно проект на стара сграда, архитектурен паметник, за да я бъде тя превърната в еталон на „сграда на бъдещето“. Общината няма да плаща пилотния проект, а в същото време ще се сдобие с матрица за устойчиво строителство с коректни разчети, показващи включително оскъпяването на сграда, сертифицирана по стандартите за устойчиво строителство.

Старите сгради активно замърсяват въздуха
Старите сгради осигуряват 40 на сто принос за вредните газове в атмосферата. Това е и причината строителният сектор да е ключов за Парижкото споразумение за изменението на климата. Това обявиха във Варна харвардският преподавател и лидер в сферата на изготвянето на устойчиви стратегии за корпоративни клиенти проф. Уилиям О‘Браян и консултантът по устойчиво развитие и строителство – Весела Вълчева-Макгий.
Експертите са категорични, че България, и в частност – Варна, трябва да са готови да отговорят на новите световни стандарти в строителството с дизайнери на сградите на бъдещето и бизнес, готов да строи по всички правила за съхраняване на природата.
Идеята е строителите да реновират адекватно старите сгради, смятат специалистите.
Те признават, че в световен мащаб водещите специализирани в строителството учебни заведения още нямат нужното ниво на готовност за устойчиво строителство.
Предизвикателствата през градовете на 21-и век са налагането на устойчивото проектиране и производство на строителни материали, които да се развиват в изграждане на сертифицирани сгради, съответстващи на високи стандарти за устойчивост.
Варна има всички шансове да посрещне директивите за устойчиво строителство в пълна готовност, категорични са проф. О‘Браян и арх. Весела Вълчева-Макгий.
Според официалните данни на Българския съвет за устойчиво развитие 90 на сто от големите инвестиионни проекти за търговски обекти се сертифицират по изискванията на действащата световна система. В жилищния сектор обаче картината е на противоположния полюс – в София има само 1-2 сгради, съответстващи на изискванията за устойчиво строителство.
Във Варна сградата с нулево потребление е само една, обяви главният архитект на града – Виктор Бузев.
Арх. Виктор Бузев, главен архитект на Варна:
Варна има експерти по устойчиво строителство
Варна разполага с висококвалифицирани професионалисти, които биха могли да реализират проекти за устойчиво строителство. Въпреки това обаче в града има само една сграда с нулево енергийно потребление. Нискоенергийните сгради като цяло са малко, защото все още властва популярното схващане, че устойчиво строителство е санирането с троен стъклопакет и стиропор. Сегашното строителство все още е далече от нормативите, които трябва да покрива по световните стандарти за устойчивост.
Това обяви главният архитект на Варна арх. Виктор Бузев.
Той е категоричен, че налагането на високите стандарти в строителството е шансът градовете на 21-и век да се съхранят като добро място за обитаване.
Експертните разчети сочат очаквано оскъпяване на сградите, строени по правилата за устойчивост, в размер между 10-15 на сто.
Арх. Виктор Бузев обаче е категоричен, че икономическата ефективност на такива сгради ще е гарантирана, тъй като още при тяхното проектиране ще бъдат заложени характерните особености на района.
За Варна, например, е изключително важно при проектирането да се вземат предвид 4 сезона, слънцегреене, вятър, големи температурни амплитуди и да се заложи еднозначно търсенето на пазара именно в посока устойчиви сгради, смята арх. Бузев.
Специалистът е категоричен, че за устойчиво строителство може да се говори, когато сградите са проектирани, съобразно сезонност, температури, слънцестоене, зелени площи, засенчване, вътрешен въздух – с отчетени зимни и летни температури, чист въздух, дневна светлина, строителни материали, енергийна ефективност, монтирана бяла техника в сградата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *