Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s E
Средният европеец живее над 80 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

 

България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 г., изготвен съвместно от Европейската комисия. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС.

Освен това България е сред водещите държави с висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия, съобщава БНР.

Общо над половин милион граждани в 28-те държави на ЕС между 25 и 64 години всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Докладът изчислява, че това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро годишно, ако същите тези хора оставаха живи и допринасяха с труда си.

“Тези загуби могат да бъдат избегнати”, заяви при представянето на доклада Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие:

“Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката”.

Като цяло в Европа населението все повече застарява и възрастта средно надхвърля 80 години.

У нас обаче са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Броят на пушачите сред 15-годишните момичета също е най-голям.

България е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *