Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
7-годишно дете от Варна стана донор на бъбреци
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

операция

7-годишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт, стана донор на бъбреци за двама българи. Детето е имало вродена малформация на мозъчните съдове. Поради липса на подходящи реципиенти в България, сърцето и белият дроб са изпратени с екип за Австрия, а черният дроб в Унгария.

Екипът на доц. Маринчо Георгиев от Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска” е участвал в донорската ситуация в болница “Света Марина” във Варна, а след това е извършил двете бъбречни трансплантации в столичната болница „Александровска”.

Единият бъбрек е трансплантиран на 34-годишен мъж от община Раковски, който все още не е бил на диализно лечение. Реципиент на другия бъбрек е 35-годишна жена от Варна, която веднъж е трансплантирана във Франция, но бъбрекът престанал да работи, предаде Дарик радио. От една година жената е на хемодиализа.

Трансплантираните са избрани измежду шестима кандидати от листата на чакащи. След интервенцията са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Общото им състояние е стабилно.

В началото на месеца донор на органи стана и 15-годишно момиче от Варна, изпаднало в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките вземат благородното решение да дарят органите и така да бъде спасен животът на тежко болни пациенти.

Сърцето е трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека – в УМБАЛ „Александровска“ , а черният дроб – в УБ „Лозенец“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *