Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Японци искат да инвестират 30 млн. долара в Каварна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Община Каварна
Снимка: Община Каварна

 

Японски инвеститори искат да вложат над 30 000 000 долара в Каварна. Това съобщиха от черноморската община, след като кметът Нина Ставрева се срещна с представители на “Sojitz”. Японската корпорация има интерес да развива у нас производство на утаен силициев двуокис, който намира широко приложение в козметиката и хартиената промишленост. Продуктът се използва и при производството на автомобилни гуми и бои.

Инвеститорите смятат, че в България има всички необходими суровини с много добро качество – кварцов пясък, калцирана сода, сярна киселина, повечето от които са в близост до Каварна, посочват от общината. Корпорацията търси терен с площ 50 декара, удобен достъп до пристанище и пътища, наличие на природен газ, подпочвена вода и други. В рамките на проекта ще бъдат разкрити около 60-70 работни места като се очертават перспективи и за инвестиции в туризма.

Отпадните води при производството на силициев двуокис са напълно безвредни като температурата им достига 30 градуса над нулата и могат да се използват при оранжерийно производство.

Японската корпорация има инвестиционни проекти в целия свят, но за България това ще бъде първият, допълват от община Каварна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *