Varna
23°
ясно небе
Влажност: 35%
Вятър: 8m/s E
Преди Никулден: Рибата избяга
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

рибари крайбрежна алея

Чернокопът изчезна от морето. От вече повече от седмица по Черноморието не излиза почти никаква риба, алармират рибари от сдружение „Черноморски изгрев“, цитирани от agrozona.bg. Причината е лошото време. „Рибата избяга. До преди това имаше много сафрид и чернокоп. Колегите се хвалеха с рекордни улови. На вадене понякога изкарвахме над тон улов, а малко са тези с под 500 кг. Надяваме се чернокопът отново да се появи, защото миналата година излизаше до към средата на декември. По това време все още се ловеше и барбун“, коментира рибарят Джемаледин Алиев. Характерно за периода около Никулден е в морето да се ловят сафрид, чернокоп и барбун.

До октомври месец най-богатият улов беше на чернокоп. В зависимост от корабите и времето понякога се вадят и до 2 тона на излизане. „Няма концентрация на едно място, защото който излезе от Нос Калиакра до Созопол винаги хваща по нещо“, коментира по-рано председателят на варненското рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

Докато имаше много риба, изкупната цена на чернокоп спадна до 2 лв. за килограм, а по пазарите – не под 5 лв. Сафридът беше в по-малки количества и съответно цената му беше висока тази година. Средно тя е около 5 лв. по пазарите. Паламудът се търгува на едро за около 7 -8 лв. Лавракът е 9 лв./кг, а каята продължава да е 5 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *