• Варна
  0°
  ясно небе
  Влажност: 60%
  МВР пак върна тихомълком на Турция 7 “противници” на Ердоган
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Клуб Z
  Снимка: Клуб Z

   

  България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния, съобщи БГНЕС. От пресцентъра на МВР заявиха единствено, че не могат да потвърдят информацията. От свои източници “Сега” научи, че такъв случай има. Подробности бяха описани във в. “Хюриет”, който цитира агенция “Доган”.

  При проверката на граничната полиция са открити трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. “Заман” Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици.

  Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, каквато е обичайната практика. Само шофьорът е получил такова обвинение, има и присъда, която излежава в България. Вероятно това се е случило в рамките на бързо производство, той е признал вината си и се е споразумял с прокуратурата. Според БГНЕС осъденият ще бъде върнат обратно в Турция, след като излежи наказанието си у нас.

  Докато българските власти гузно мълчаха, в турските медии се появиха снимки на предаването на арестуваните. Според агенция “Доган” мъжете са влезли у нас на 12 октомври и са били арестувани при опит да преминат в Румъния, но не е ясно къде са задържани. Арестуваният учител е бил разпитан у нас и освободен. Той взел автобус за Истанбул, но в Одрин бил арестуван отново. Били му повдигнати обвинения за членство в организацията ФЕТО. Останалите са изпратени в градовете, от които е поискан арестът им.

  Експресното връщане на седемте турски граждани е на път да възпламени скандал, подобен на този с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, сочен за виден гюленист, който бе предаден на Турция, макар че съдът у нас отказа да го екстрадира. Казусът със седемте турски граждани не е стигнал изобщо до съда. Връщането им не е докладвано и на прокуратурата в Свиленград, въпреки че те са върнати през ГКПП “Капитан Андреево”.

  Източник от МВР обясни, че седмината са върнати въз основа на реадмисионното споразумение между България и Турция от 1968 г., което предвижда предаване на граждани, които се издирват от правораздавателните органи на съответната държава. Заповедта за експулсирането може да се обжалва пред съд, но това не спира изпълнението. Не е ясно дали на предаването е имало представители на омбудсмана и на български или международни неправителствени организации. При предаването на Бююк наблюдатели нямаше и това също предизвика скандал. От началото на годината по това споразумение са върнати 130 души. Каква част от тях са заподозрени за участие в опита за преврат, не е ясно.

  Случаят с предадените граждани рязко контрастира с отношението към политически бегълци от Турция, което демонстрира съседна Гърция. Преди няколко дни полицията в Ксанти задържа двама турски офицери в кола с български регистрационен номер. Не е ясно дали са поискали убежище, но те не бяха върнати светкавично обратно на Турция. В Гърция вече има 8 военни, избягали от режима на Ердоган веднага след опита за преврат. Те поискаха убежище, а молбите им бяха отхвърлени на първа инстанция от съда. Те още не са екстрадирани, защото обжалват.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg