Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Адрияна Митева: Варна е привлекателна дестинация за компаниите от IT индустрията
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Ако темповете на навлизане на нови компании се запазят, до четири години градът ще е плътно зад София като размер на заплати и брой заети в този сектор

adriyana-miteva_-1

Адрияна Митева е Главен мениджър “Подбор на таланти” в Advance Human Capital. Завършила е Икономически университет – Варна със специалност “Корпоративен маркетинг” и има специализация по Human Resources към Oxford College . Повече от 5 години работи като консултант в областта на Човешките ресурси. Работила е за български и чуждестранни компании, запознавайки се спецификите на различните бизнес сектори.
– С какво се занимава Вашата фирма?
– Advance Human Capital е нишова HR компания, специализирана в подбора на специалисти за IT сектора. Това е много динамичен пазар със свои специфики, което изисква тясна специализация от страна на HR специалистите да открият и наемат най-подходящите хора за всяка компания. IT секторът е доста обширен и това прави работата ни още по-интересна тъй като работим, както с компании в сектора на цялостно обслужване на клиентската база или т.н. call центрове, така и софтуерни компании, разработващи продукти за различни индустрии в световен мащаб.

– Превръща ли се в тенденция международни IT Компании да откриват свои офиси във Варна и да привличат в тях екипи от специалисти?
– От близо 2 години се забелязва повишен интерес към Варна от страна на софтуерната и аутсорсинг индустрия. Това съвпада с насищането на пазара в София, където конкуренцията расте с всеки новооткрит офис, който се отваря, а в същото време темпът, с който се увеличава броят на софтуерните специалисти и специалистите с добри езикови познания е с пъти по-малък. Естествен процес е всички заинтересовани от своето развитие компании да се насочат към друг пазар, където виждат потенциал за развитие, а именно Варна.

– Защо Варна?
– Има много фактори, които правят Варна привлекателна дестинация за компаниите от IT индустрията.
От една страна наличието на пет университета, които привличат млади и амбицирани хора от региона, многото езикови центрове, развиващи езиковите умения на специалистите, както и големият брой малки ИТ компании, които дават шанс на начинаещи девелъпъри да се развият с времето и след това да търсят реализация в по-големи и сериозни компании, работейки по мащабни проекти.
От друга страна местната власт в лицето на Кмета г-н Иван Портних работи в посока да привлича и задържа млади хора в града, което е ключово за IT и Аутсорсинг индустрията.
Не на последно място за международните компании е важно да работят с местни консултанти, които познават добре пазара и могат да им помогнат максимално бързо и безпроблемно да навлязат и да се справят с големият брой административни и финансово – счетоводни пречки, културни различия и регионални специфики. В тази връзка лично аз съм изключително доволна от факта, че във Варна оперира една от най-известните бизнес консултантски компании – SYMAX , която успя да привлече и задържи с добрите си практики най-големите инвеститори от ИТ индустрията през последните години във Варна.

– Кои международни компании представлявате Вие?
– Адванс Хюмън Кепитъл има договор за ексклузивно представителство с Astound Commerce Holding (www.astoundcommerce.com), Flex Bricks Software (www.flexbricks.com) , Iccuracy Group и PayBack Limited. Това са сериозни компании с офиси в Москва, Лондон, Киев, Харков, Сан Франциско, Ню Йорк, Мюнхен и др. Основните им клиенти са Adidas, L’Oreal, Versace, Carfour, H&M и др. Към настоящият момент има отворени над 60 позиции за разработчици на всички нива, като тенденцията е броят да се увеличава през 2017 година като общият брой достигне 150. Мениджмънтът на компаниите е приятно изненадан от потенциала на Варна и нивото на специалистите, които намираме и привличаме.

– Какви специалисти търсят те?
– Най-търсените са Web Developers с добри умения по JavaScript, Node.js, Angular.js, но има отворени позиции за QA на всички нива, Front End Developers, iOS и Android developers, .NET разработчици като списъкът се увеличава всеки месец. Тенденция е да се търсят все повече Full Stack девелъпъри, които да могат да се включат във всяка една част от даден проект.
– Какви са изискванията към тези, които представляват интерес?
– Основното изискване е да имат 2 години опит на позицията, за която кандидатстват. Добро владеене на английски и амбиция да се развиват. Всички компании предлагат обучителен период, в който новите служители преминават специална welcome програма с цел по-бързото им включване в международните екипи и максимално бързото усвояване на платформите, с които работят.

– Какви заплати предлагат IT гигантите на варненските си служители?
– Заплатите са много индивидуални и зависят от опита и качествата на кандидатите. Например за Web Developer с 2 години опит с JavaScript, стартовата заплата е в рамките на 2000-2500 лв НЕТО, като след преминаване на обучителния период се индексира нагоре спрямо показаното, като достига до над 3000 лв НЕТО в зависимост от нивото – Middle, Senior. Последната позиция, която беше обявена наскоро бе за QA Lead, където стартовата заплата беше 4500 лв НЕТО. Специално тази позиция бе заета от човек с доста сериозен опит от София, който прие релокация във Варна с цялото си семейство именно заради доброто заплащане и имиджа на компанията.

– Съпоставими ли са тези суми със заплатите на програмистите в София, например?
– В голяма част заплатите са конкурентни спрямо предлаганите в София. Това може да се види и в справка на националната статистика (която взема данни от НАП). Средната заплата за София – град за разработчици на софтуер е в размер на 2830 лв БРУТО, което е по-малко от началната заплата предлагана от представляваните от Advance Human Capital компании. Разбира се, в София има и изключения където новооткрити офиси влизат на пазара с оферти за заплащане над средното, но това е по-скоро рекламен трик за първоначално привличане на кандидати. Практиката показва, че след първите 2-3 месеца нивата се изравняват с това, което е в рамките на нормалното.

– Какви други бонуси привличат специалистите, които са Ви нужни?
– Поради голямата конкуренция повечето компании прибягват до редица социални придобивки и бонуси, с които да задържат своите най-добри специалисти. Те включват паркоместа, поемане на разходи за спорт, заплащане на различни курсове – езикови, дигитални, организирани тиймбилдинги в офисите на компанията из целия свят, изграждане на обособени зони за почивка със забавления – тенис на маса, Playstation 4, кътове за отдих, библиотеки с техническа литература, обща кухненска част с осигурени закуски, топли и студени напитки и др. Осигуряване на специфични мебели или техника – например бюро, което променя височината си с електронна хидравлика или масажен офис стол и много др. Компаниите, които представлява Адванс Хюмън Кепитъл предлагат еднократни бонуси при раждане, подаръци при рожден ден и др. Арсеналът от бонуси е доста богат и постоянно се разширява.

– Има ли достатъчно такива кадри във Варна?
Когато Астаунд Комерс Холдинг планираха своя офис във Варна, поръчаха анализ именно на това какви и колко са потенциалните специалисти, които могат да привлекат през първите 24 месеца. Именно тук Адванс Хюмън Кепитъл, заедно с консултантите от SYMAX успяхме да ги убедим, че добри специалисти има достатъчно, стига да им предложим атрактивни условия за смяна на месторабота. Броят IT специалисти, работещи във Варна е доста сериозен, но са пръснати в различни малки фирми. Все повече получаваме запитвания от специалисти от София, Пловдив и Бургас за релокация. Повечето такива кандидати са родени във Варна, Добрич, Шумен и са изкарали студентските си години във Варна. Отделно животът в София определено не е за всеки и именно това е причината да има желаещи да напуснат столицата стига да намерят работа със същото заплащане.

– Какви са основните трудности, с които се сблъсквате при набирането на такива кадри?
– Основната трудност е недоверието. Макар и да не са много има добри специалисти, които не вярват, че Американска компания може да предпочете Варна пред София и гледат с недоверие на всичко. Трудно вярват, че заплатите са именно такива, каквито се обявяват и всичко е прозрачно – осигуряват се на реалният си доход, който получават по банков и т.н. Редовният въпрос, който получаваме на интервюта е именно: “Но защо Варна, защо не са направили офис в София?”. Тук пак се връщаме на ролята на консултантите, които са доста повече в София и това спомага да привличат чужди компании. Също съм убедена, че нито една консултантска компания не е анализирала Варна като потенциал и няма как инвеститор да планира офис в град, за който не знае нищо. Тук с колегите от SYMAX успяхме да направим разликата и да покажем именно потенциала на Варна.

– Как планирате да ги преодолеете?
С търпение и време. Най-добрата ни реклама са доволните специалисти, които започват работа. Те сами виждат нивото на организационна дейност, което се поддържа, както и колко сериозни са компаниите, за които работят. Тяхното мнение и рекламата, която ни правят постепенно ще спомогнат да се преодолее недоверието.
– Отделно Advance Human Capital ще стартира дигитална академия за развитие на IT таланти от Март 2017, където курсовете ще бъдат изцяло онлайн и ще завършват с реален стаж в IT компания във Варна. Най-добрите курсисти ще получат директно покана за работа. Академията ще включва три месечни курсове, които ще дадат добра основа, на която да може да стъпи всеки специалист решил да се развива в тази насока. Академията е в процес на сертифициране от Министерство на образованието, с което всеки курсист ще получава и официална диплома за завършена специализация.

– Как ще се развие, според Вас, пазарът на труда в този сегмент във Варна?
– Варна има голям потенциал.. Потенциал, който все още не се осъзнава нито от IT компаниите, нито от университетите, нито от самите хора, които живеят в града. Географското положение на града е уникално – Букурещ, който е IT центъра на Румъния е на по-малко от 3 часа с кола, Украйна, която е в топ 5 в света по качество и брой на IT специалисти има голяма диаспора във Варна. Това дава възможност за организиране на различни IT конференции за региона, които да включват, както специалисти от България, така и такива от Румъния, Украйна, Русия. Икономически Варна е най-силният град в региона, което привлича най-добрите и перспективни хора от околните градове. Това, което остава е да спечелим доверието на още няколко международни компании, които да направят крачката към това да отворят свои офиси в града. Това ще създаде доста нови работни позиции свързани с офис мениджмънт, преводи и финансови-счетоводни услуги. Смятам, че ако темповете на навлизане на нови компании се запазят, до четири години Варна ще е плътно зад София като размер на заплати, брой заети в този сектор. Разликата, в кръга на шегата, ще бъде в това, “Че всичко далеч от морето ще си остане провинция”.

4 коментара

 1. Бонев

  При тази мацка и аз бих отишъл на интервю, нищо че бъкел не вдявам от програмиране :))))

 2. колев

  при вида на тази мацка е ясно защо има масово таланти във Варна, които стоят без работа или отиват другаде

 3. Меки Китки

  КОЛЕВ Кажи честно, че си ляв либерал – от тези от другият бряг :) Меко Китич ти е истинското име – признай :)

 4. Гроздето е Кисело

  КОЛЕВ – да не са те резнали на интервюто, че пишеш глупости моето момче…. това да ти кажат истината, че си само за WordPress сайтове боли сигурно… Нищо 411 имат нужда от такива донори като теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *