Varna
17°
ясно небе
Влажност: 77%
Вятър: 2m/s W
Кукерски маски украсиха варненска градина
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимки: Снежа Георгиева
Снимки: Снежа Георгиева

 

Деца от трета група, посещаващи варненската детска градина „Мечо Пух“, сътвориха атрактивни кукерски маски. Помощ в изработката им оказаха техните родители, а идеята е на учителката им Милена Велкова.

Желанието на педагога е било да привлече вниманието на децата към българските обичаи, а малчуганите на възраст 5-6 години са вложили много старание и усет в направата на маските, разказа Снежа Георгиева, майка на дете от „Мечо пух“.

Децата са получили ценни съвети и от учителката Краси Атанасова. С кукерските маски е направена изложба, която е подредена в стаята на групата.

По стара българската традиция в началото на годината хората обличат страшни кукерски костюми и маски. Така те танцуват по улиците, за да изплашат и прогонят лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.

Върху маските се налепят разноцветни конци, парченца платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Трябва да са много страшни, за да изплашат злото и то да си отиде от домовете на хората.

Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *