Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Избори след година със служебно правителство в Румъния (видео)
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

izbori-v-rumania

Заради вялата предизборна кампания социолозите не дават ясни прогнози за резултата


В Румъния днес се провеждат парламентарни избори. 18,3 млн. граждани с право на глас в страната ще изберат 450 депутати – 312 в долната и 138 в горната камара.

За депутатските места се надпреварват 6477 кандидати. В страната са образувани 43 избирателни райони – по един за всека област в страната, един за Букурещ и един за румънските граждани в чужбина. До момента 8889 румънски граждани, живеещи в чужбина, са гласували предварително по пощата.

Тази година изборите се провеждат при нови правила след промяна на изборното законодателство през 2015 г., което заменя досегашната смесена мажоритарно-пропорционална система с гласуване само по партийни листи.

Вотът днес беше предшестван от цяла година със служебно правителство. То дойде на власт след обвиненията в корупция и започналото разследване срещу тогавашния премиер и лидер на социалистите Виктор Понта.

Предварителните прогнози на социолозите бяха за 40% избирателна активност. Към 10 часа обаче в сеерната ни съседка са гласували 5,27% от избирателите, което дава основания за очаквана активност от малко над 50%.

Въпреки непълните данни – заради вялата предизборна кампания, социолозите предвиждат около 40 процента от гласувалите да подкрепят социалдемократите – най-голямата политическа сила в страната. Гласовете няма да стигнат за създаване на стабилно парламентарно мнозинство. Много е вероятно да се стигне да лявоцентристка коалиция с либералите.

Има и възможност за формиране на дясноцентристка коалиция. Десните в лицето на Национал-либералната партия се очаква да получат около 25 процента. Засега трети в прогнозите с 10 процента е новосъздаденият “Съюз за спасение на Румъния”.

Това означава коалиционно управление в ляво и дясно от центъра с цената на компромиси с партии балансьори и бъдещи възможности за нова политическа криза.

Всички партии обещават догодина почти двойни заплати, по-ниски данъци, премахване на такси и повече пари за децата и младите семейства през следващата година. По време на кампанията един от кандидатите за депутат на социалдемократите в Брашов – адвокатът Ремус Борза, влезе да агитира дори от амвона на местна църква (виж видеото).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *