Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Социалдемократите с невиждана победа в Румъния
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Предполагаемият бъдещ премиер е с присъда за изборна измама

Румънската Социалдемократическа партия е на път за постигне историческа победа на провелите се днес парламентарни избори в страната. Лявата партия, която изгуби властта преди година след пожар в нощно заведение, причинил смъртта на 64 души, може би ще има мнозинство в парламента. След инцидента на 30 октомври 2015 г. десетки хиляди румънци излязоха по улиците в знак на протест срещу властите, позволили трагедията да се случи. Това доведе до оставката на Понта и ръководеното от него правителство на социалдемократите. В момента страната е управлявана от експертния кабинет на бившия европейски комисар Дачиян Чолош.

Предварителните резултати към този час дават 45,9% от гласовете за социалдемократите. Най-вероятно след преразпределението на гласовете на партиите, непреминали 5-процентната бариера, резултатът ще бъде над 50%. Дори и да не успеят да се сдобият със собствено мнозинство в парламента, социалдемократите имат сигурен партньор, който също преминава бариерата – Алианса на либерали и демократи (АЛДЕ) със 7% към момента.

Победата на Социалдемократическата партия може да доведе на власт настоящия й лидер Ливиу Драгнеа, който има условна присъда за избирателна измама. Преди това обаче новото мнозинство в румънския парламент ще трябва да отмени закона от 2001 г., според който осъдени за престъпления не могат да заемат министерски постове. В същото време президентът Клаус Йоханис също отказва да назначи за премиер човек със съдебно минало.

Ливиу Драгнеа беше осъден за това, че се е опитал да фалшифицира данните за активността на гласоподавателите на референдума от 2012 г. относно въпроса за импичмънт на президента. През юли 2012г., парламентът на Румъния внесе предложение за импичмънт срещу президента Траян Бъсеску, като за отстраняването му гласуваха 258 от 432 депутати. В провелия се референдум, повече от 87% от избирателите подкрепиха отстраняването от длъжност на държавния глава, но въпреки това, резултатите от референдума бяха обявени за невалидни, защото избирателната активност е била около 46%. За да бъде обявен референдумът за валиден, най-малко половината от населението трябва да е гласувало.

Законът от 2001-а година пречи и на бившия премиер Понта да се върне във властта, тъй като в момента продължава делото срещу него, започнало още по времето, когато заемаше премиерския пост. Той е обвиняван в укриване на данъци и пране на пари.

На вота днес десноцентристката Националнолиберална пария е на второ място с 20,7-21%, а новата партия “Съюз за спасение на Румъния” влиза в парламента с между 8 и 9,2%.  Избирателната активност до 21,00 ч., когато бе обявен край на изборния ден, е била 39.49%, съобщи Централната изботна комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *