Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Лидерът на румънските десни подаде оставка заради изборната загуба
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Националната либерална партия получи едва 20% от гласовете

Лидерът на Националната либерaлна партия на Румъния Алина Джорджиу подаде оставка веднага след като стана ясно, че десните в страната губят проведените вчера парламентарни избори. Тя съобщи това на специална пресконференция днес без да отговаря на въпроси на журналисти.

На база 99% обработени протоколи Социалдемократическата партия получава – 46,17% от гласовете за Сената и Камарата на депутатите, Националлибералите имат 20.31%, новосъздаденият Съюз за спасение на Румъния е с 8,92%, предполагаемият коалиционен партньор на социалдемократите – АЛДЕ, получава 5,7%. Общо 6 от всичко на всичко 8 участващи в изборите партии преминават 5-процентната бариера.

Алина Джорджиу е пряко отговорна за лошия резутат на десните, смятат анализаторите в Румъния. Вяла кампания и неразпознаваеми кандидати в листите, довели до загубата. Към това те добавят и факта, че за първи път от 26 години кметът на Букурещ не е от Националлибералната партия, а от СДП.

Преди изборите Националната либерална партия обяви, че ще управлява в коалиция със Съюза за спасение на Румъния и ще подкрепи ново експертно правителство на бившия европейски комисар по земеделието Дачиан Чиолос, който беше министър-председател на служебния кабинет в последната година.

Националлибералите свикват конгрес за избор на ново ръководство още утре. “Всички знаем как управляват социалдемократите в Румъния, затова ние трябва да сме силна опозиция с легитимно ръководство”, обясни Алина Джорджиу, намеквайки за многобройните обвинения срещу лидерите на победилата партия. Победата на Социалдемократическата партия може да доведе на власт настоящия й лидер Ливиу Драгнеа, който има условна присъда за избирателна измама. Преди това обаче новото мнозинство в румънския парламент ще трябва да отмени закона от 2001 г., според който осъдени за престъпления не могат да заемат министерски постове. Ливиу Драгнеа беше осъден за това, че се е опитал да фалшифицира данните за активността на гласоподавателите на референдума от 2012 г. относно въпроса за импичмънт на президента. През юли 2012г., парламентът на Румъния внесе предложение за импичмънт срещу президента Траян Бъсеску, като за отстраняването му гласуваха 258 от 432 депутати. В провелия се референдум, повече от 87% от избирателите подкрепиха отстраняването от длъжност на държавния глава, но въпреки това, резултатите от референдума бяха обявени за невалидни, защото избирателната активност е била около 46%. За да бъде обявен референдумът за валиден, най-малко половината от населението трябва да е гласувало. Законът от 2001-а година пречи и на бившия премиер Понта да се върне във властта, тъй като в момента продължава делото срещу него, започнало още по времето, когато заемаше премиерския пост. Той е обвиняван в укриване на данъци и пране на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *