• Варна
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 76%
  Вятър: 5m/s ESE
  “Капана” във Варна ще се казва “Таляна”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  karta2

  Новият арт квартал във Варна, който през 2017-а ще наричаме “Таляна”, обсъждаха днес общинските съветници от комисията по култура.

  Идеята за превръщането на част от центъра в творческо пространство, за която Varnautre.bg съобщи в началото на лятото, ще се реализира с помощта на пилотния общински проект „Инно Варна“, разработен в рамките на Варна – Европейска младежка столица.

  Целта е да се стимулират архитекти, дизайнери, предприемачи, организатори на събития, готвачи, музиканти, художници и занаятчии сами да създадат ново “историческо” място в сърцето на Гръцката махала. Става дума за района “под Валентина” – между улиците “Преслав”, “Цар Симеон” и гарата, където през 2017-а предстоят мащабни прояви в различни сфери на изкуството.

  Темите, по които може да се кандидатства с проекти, са в направленията архитектурна среда, градски дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство, обясни Биляна Раева – представител на община Варна в Брюксел. Създаването на този младежки арт квартал е в хармония с плана за развитие на града. Той предвижда ремонти на публичните пространства в тази част на центъра и е чудесен повод младите архитекти да покажат своите идеи, допълни Раева. Търсят се варианти “Таляна” да продължи да съществува и след домакинството на Варна като Европейска младежка столица, сподели още тя.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg