Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Microsoft пуска приложение за превод
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

microsoft-translate

Американската технологична компания Microsoft заяви, че ще пусне приложение за извършване на езикови преводи, което ще е достъпно на Windows и другите операционни системи на конкурентите й Apple и Google. Ходът е част от по-голямата надпревара между най-големите технологични компании в света за надмощие в сферата на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Приложението следва появата на услуга за превод в Skype, която Microsoft пусна през 2014 г. Новият софтуер може да конвертира девет езика говоримо и 50 писмено, посочва Лили Ченг, директор проучвания по проекта. Приложението разчита на техники за изкуствен интелект, като гласово разпознаване и машинен превод.

Компанията обяви, че софтуерният инструмент ще стане достъпен през следващата година за производители на устройства, които искат да вградят нейния дигитален асистент Cortana в своите продукти.

Един от ранните партньори е Harman International Industries, която използва Cortana за своите гласово активирани колони. Expedia от своя страна разработва бот за хотелски резервации през Cortana и услугата за видео чат на Skype.

Наскоро Google направи своя дигитален асистент с изкуствен интелект отворен за външни разработчици, а Amazon.com и Apple също направиха подобни стъпки.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела смята, че изкуственият интелект е ключова част от бъдещето на компанията и инвестира време и средства в тази област. През тази седмица Microsoft стартира и нов, фокусиран върху изкуствения интелект фонд за рисков капитал. През март тя представи стратегия за „платформа за разговори”, която използва т.нар. чатботове, с които хората могат да разговарят, за да контролират приложения, да намират информация и да пазаруват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *