Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ново примирие в Алепо, извеждат  бунтовници от анклава,  цивилни и ранени
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Oперацията за евакуиране на бунтовниците от източната част на Алепо е започнала

Ново примирие е влязло в сила в северния сирийски град Алепо в 2.30 ч. българско време, съобщи представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс. Според очевидец оттогава не се чува стрелба.

Представител на сирийските власти заяви, че операцията за евакуиране на бунтовниците от техния анклав в източната част на Алепо е започнала. Предвидено е да бъдат изведени още цивилните и ранените.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е бил помолен заедно със Сирийския Червен полумесец от двете страни в конфликта да помогнат за евакуиране на ранените. Автобуси са пристигнали от правителствената страна на фронтовата линия в Алепо и имат готовност да качат хора, предаде още ДПА.

Примирието е било възстановено след интензивни преговори през нощта, обяви тази сутрин военна медия на ливанското шиитско движение Хизбула, цитирана от Ройтерс.

Тези контакти са позволили “повторно консолидиране” на прекратяването на огъня с цел извеждане на въоръжените бунтовници от източните квартали на Алепо през следващите няколко часа, се казва в съобщението.

Ливанското движение и неговият покровител Иран се сражават на страната на сирийския президент Башар ал Асад в конфликта в страната. Хизбула участва активно в битката за Алепо.

Първоначалното споразумение за примирие, договорено с посредничеството на Русия и Турция, трябваше да влезе в сила още в сряда. Това обаче така и не стана и хора напразно чакаха в студа и под дъжда да бъдат евакуирани.

Новото споразумение предвижда първо да бъдат изведени цивилните и ранените, а бунтовниците – през следващите дни, отбелязва ДПА. Остава неясно дали бойците ще могат да напуснат Алепо с личните си оръжия и каква ще бъде съдбата на членовете на групировката Джебхат Фатах аш Шам, която доскоро бе клонът на Ал Каида в Сирия, преди да скъса с терористичната мрежа и да смени старото си име Джебхат ан Нусра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *