• Varna
  14°
  ниска облачност
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WNW
  Присъединяването на Македония и Молдова към ЕС – най-рано след 2030-а
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b5%d1%81

  Великобритания може и да опитва да напусне структурите на Европейския съюз, но все още има най-малко 10 нации, които се борят за членство в Общността. Златната ера на експанзия на ЕС обаче е отминала, коментира изданието Politico, цитирано от Агенция Фокус.

  Що се отнася до Македония, възможната дата за присъединяване към клуба на Брюксел е отложена най-рано за далечната 2030 г. Страната има редица международни проблеми, а преговорите с ЕС са болезнени. Гърция възразява срещу името на страната, което според Атина е израз на заплаха за териториалната цялост на собствената й област Македония. Скопие има множество спорове с България, а също и постоянни проблеми, поставящи под въпрос демокрацията и върховенството на закона в страната.

  Прогнозите за Молдова също не са оптимистични: нейната звезда на знамето на ЕС може да заблести едва след 2035 г., при това шансът това изобщо да се случи е оценен на 50 %.

  Молдова има силни връзки, сходен език и култура със съседна Румъния. Големият минус обаче идва от Приднестровието. С помощта на руско военно присъствие областта обяви създаването на Приднестровска република, стремящата се към отделяне от Кишинев. Страната е най-бедната от всички потенциални държави-членки на ЕС, а за капак миналия месец гражданите й избраха за свой президент проруския кандидат Игор Додон.

  Интересно е, че към момента експерти оценяват като нулеви шансовете на Турция за членство в ЕС. За Косово те са 30 %, но за присъединяване към Общността Прищина може да се надява след 2027 г. През същата година ще бъде възможно и членството на Босна и Херцеговина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *